Sweden

”Fasta läkare kan säkra en bättre vård”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Foto: Tomas Oneborg

Kontakt med otaliga läkare och patienter som hamnar mellan stolarna är vardag i Sverige, inte minst för långtidssjuka i covid-19. Detta hade sett helt annorlunda ut om alla hade haft en fast läkare, skriver Magnus Isacson och Andreas Thörneby, Svensk förening för allmänmedicin.

Grundförutsättningarna för att ha en fungerande primärvård är att det är tydligt för varje enskild individ vem man ska vända sig till när man är sjuk, vem som har det medicinska huvudansvaret för ens vård och att man enkelt kan komma i kontakt med denna person. Vi är idag inte i närheten av detta.

Det enklaste sättet att tillgodose dessa grundförutsättningar är att man ser till att varje individ som inte aktivt avstår ges tillgång till en specialist i allmänmedicin och att denna läkare har ett rimligt antal individer som hen ansvarar för. De svenska argumenten mot detta system, som man har i många andra länder, brukar vara att vi inte är tillräckligt många specialister i allmänmedicin, att alla inte behöver vara listade på en läkare och att man inskränker individens valfrihet om man säger att alla ska vara listade.

Football news:

Villarreal bought defender Cuenca from Barca for 2.5 million euros and loaned to Almeria
Inter striker Esposito goes on loan to SPAL
Frank de Boer will lead the Netherlands national team. Contract - for 2 years
Dynamo Stavropol about the match with Rotor: Transfers in the Russian Cup are prohibited. The RFU said that there is no way back
Maccabi entered the Champions League without 11 players due to covid. UEFA allows you to play if there are 13 players from the application
Ole Gunnar Solskjaer: De Gea saved us for years, Henderson did the same today. Lingard played well
The semed said goodbye to Barcelona: Thank you for the opportunity to realize the dream. Eternally grateful