Sweden

Farrokhzad laddar hjärtslag mellan liv och död

Beri Gerwise.
Beri Gerwise. Foto: Ola Kjelbye

Athena Farrokhzad har skapat en lyrisk text om ett barn som kommer att födas till berättelser om våld, men också drabbas av hat. Saga Gärdes uppsättning är ett suggestivt musikaliskt hörspel.

Bahareh Razekh Ahmadi.

Foto: Ola KjelbyeBild 1 av 1

Fosterland och fostervatten. Athena Farrokhzad låter en gravid, invandrad kvinna tala till sitt ofödda barn som sparkar otåligt och snart ska bli del av en flykt, ett hat och berättelser om uppror och våld. Den lyriska texten förbereder detta försvarslösa nya liv på vad som ska komma. Stycket handlar lika mycket om att drabbas av, som att förvalta, ett utanförskap. Om att gå från oskrivet blad till att bli del av en kedja av själva livet men också att för alltid bestå av två hälfter: mytiska skildringar av ursprunget och denna andra nya kultur som alltid kommer att skava eftersom andra kommer att definiera dig efter ditt namn, din hårfärg.

"Krigerska" är en fantastisk poetisk text, den böljar fram som en andhämtning. Den skildrar på djupet en samtida alienation. Athena Farrokhzad har en bärkraftig stämma, hennes texter är som en vågskål som ställer det ena mot det andra. Liv mot död, stadiga kurdiska berg mot rotlöshet. Texten är riktad till det lilla liv som ska bli en ny individ men som trots det kommer att bli del av berättelserna om det krig man flytt ifrån – till ett nytt land där man tvingas slåss mot rasistiska föreställningar.

Football news:

Conte on 4:3 with Fiorentina: impressed with Inter's attack. We didn't have enough balance, we paid for it
Zidane about 3:2 with Betis: real can get better and will. A difficult game, but we believed in winning until the end
Dest said goodbye to the Ajax players and will fly to Barcelona today (Gerard Romero)
Vidal made his debut for Inter in the match against Fiorentina
Barcelona will only consider Zinchenko if Firpo leaves
The referee after VAR for a foul on Jovic removed defender Betis Emerson
Lampard replaced Kepu, but got 0-3 from West Brom in the first half. Then Chelsea got together and gave a comeback of the weekend: only the pupils scored