Sweden

”Färre barn räddar inte automatiskt klimatet”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

En man drar sina barn på en skateboard i en park i Seoul, Sydkorea.
En man drar sina barn på en skateboard i en park i Seoul, Sydkorea. Foto: Simon Shin/TT

Lägre fertilitet har en kraftfull effekt på den ekonomiska tillväxten. Det visar inte minst exemplet Sydkorea där utsläppen ökat kraftigt, skriver Bo Malmberg, professor i kulturgeografi, i en replik.

På SvD Debatt den 25 september argumenterar Jenna Dodson och kollegor för att befolkningsökningen behöver lyftas fram som en viktig faktor när det gäller koldioxidutsläppen. De hänvisar till en artikel i tidskriften ”Science of the Total Environment” där kopplingen mellan befolkningsutveckling och klimat diskuteras. Underlaget för påståendet att en snabbare fertilitetsnedgång skulle leda till mindre utsläpp är emellertid tunt. Den analys som det refereras till i Science of the Total Environment (Van Vuuren med flera, 2018) innehåller ingen närmare diskussion av sambanden mellan fertilitet och utsläpp. Istället räknar Van Vuuren på den effekt som lägre befolkningstal har baserat på individers genomsnittliga energiförbrukning och konsumtion.

Det Jenna Dodson hennes kollegor blundar för är att lägre fertilitet har en kraftfull effekt på den ekonomiska tillväxten (se Lee och Reher 2011 för en översikt). Lägre fertilitet är därför förknippad med snabbt ökande koldioxidutsläpp per capita. Ett intressant exempel är utvecklingen i Ghana och Sydkorea.

Football news:

Capello on the debut of the Beginning: Fantastic goal. I spoke with Gasperini, he is happy
A Spanish journalist compared Fati to a black salesman running away from the police. Barcelona sues (despite the apology)
We play with major soccer bandits, and I get a yellow for it? Mueller - referee of the match with Atletico
Samuel eto'o: Guardiola is great. He didn't go out just for Messi
Amazing time Loko: boldly came out from under pressure, were reliable from behind and attacked beautifully through Miranchuk
Semin on the goal the Beginning: Great debut. He will establish himself at the heart of Atalanta, I have no doubt
Paulo dybala: I always admired Federer, I try not to miss his matches