Sweden

Färöarna coronafritt efter omfattande testning och smittspårning

Det första fallet av coronavirus upptäcktes på Färöarna den 4 mars. Det var en resenär som återvänt hem från en konferens i Paris och hade milda symptom. Han beordrades sätta sig i självkarantän. Två dagar senare rapporterades det andra fallet, en kvinna som återvänt från en resa i norra Italien.

Trots att Färöarna bara hade två bekräftade fall beslutade de lokala myndigheterna att införa omfattande åtgärder för att stoppa den hotande pandemin. Vid en presskonferens på morgonen den 12 mars meddelade lokalstyrets statsminister Bárður á Steig Nielsen ett flertal åtgärder för att förhindra smittspridning.

Alla förskolor, skolor och andra utbildningsinrättningar stängdes, besöksförbud infördes på sjukhus och äldreboenden, arrangemang med fler än 100 deltagare sköts upp eller stoppades och människor uppmanades att avstå från alla resor som inte var absolut nödvändiga. Senare samma dag rapporterades ett tredje fall.

Tre dagar senare, den15 mars, stängdes gränsen. Endast bofasta på Färöarna tilläts resa till ön, via Danmark, men sattes i obligatorisk fjorton dagars karantän vid ankomst.

Mobiliserade fiskeindustrin
Trots de tidiga åtgärderna för att stoppa smittspridningen upptäcktes snabbt allt fler smittade. 19 mars, en vecka efter att regeringen påannonserat sina åtgärder mot virusspridningen, nåddes 100 konstaterade coronafall.

Men Färöarna hade ett ovanligt ess i rockärmen i kampen mot corona: Sin fiskeindustri. Ögruppens laxodlingar har nämligen laboratoriekapacitet för att testa för virussjukdomen laxanemi, och redan i februari förbereddes dessa för att kunna testa för det nya coronaviruset, om det skulle komma till Färöarna. Testkapaciteten uppgick till 600 coronatester om dagen.

Färöarna valde därför, till skillnad från många andra länder, att satsa på tester och smittspårning för att hitta varje misstänkt fall av corona. Och metoden gav resultat.

Sammanlagt har 9.084 coronatest genomförts på Färöarna. Med en befolkning på 51.312 invånare gör det öarna till en av de testtätaste platerna i världen. Endast Island har testat en större andel av sina invånare.

Totalt hann 187 personer på Färöarna smittas av coronaviruset, men bara ett fåtal av dem krävde sjukhusvård. Ingen blev svårt sjuk och ingen har avlidit. Det gör att Färöarna sticker ut i statistiken.

Den 8 maj rapporterades att den sista coronasjuka på Färöarna tillfrisknat och de senaste 2.814 coronatesterna har alla kommit tillbaka negativa. Därmed är Färöarna numera fria från coronavirus.

Football news:

Klopp wants to work for the German national team. The DFB is also Interested in it
Cadiz, who retired, will sign Negredo
Zaa from crystal Palace showed racist threats from the instagram account. The police detained a 12-year-old (!) schoolboy
Ole Gunnar Solskjaer: no One wins alone, unless you're Maradona
Ocampos on Messi: you Look at him as a God, but he is real. Leo helps the players
Solskjaer on the martial-Rashford-Greenwood trio: Nothing new for Manchester United. Remember Ronaldo, Rooney and Tevez?
Josep Bartomeu: Barcelona have won La Liga 8 times in 11 years. Historic achievement