Sweden

Facebook rensar ut "boogaloo"-rörelsen

Sammanlagt 220 konton, 106 grupper och 28 sidor raderades under tisdagen, rapporterar RT.

Samtliga var enligt Facebook kopplade till en "farlig organisation" – boogaloo-rörelsen – som företaget påstår ha genomfört våldshandlingar. Samtidigt rök 95 konton på Facebook-ägda Instagram.

"Detta våldsamma nätverk är bannlyst från att delta på vår plattform och vi kommer att ta bort innehåll som berömmer, stöder eller representerar det", skriver Facebook.

Boogaloo-rörelsen, eller "boogaloo boys", är en ny libertariansk rörelse som amerikansk media kallar högerextrem. Medlemmarna är starkt kritiska till regeringen och uppges förbereda sig på en samhällskollaps och ett andra amerikanskt inbördeskrig. I samband med demonstrationer bär de ofta Hawaiiskjortor i kombination med militär utstyrsel och är ofta beväpnade.

Enligt Facebook har de borttagna kontona försökt rekrytera nya medlemmar till rörelsen och "aktivt förespråkat våld". Nätjätten ger dock inte några exempel på när boogaloo-rörelsen, som man påstår, ska ha genomfört våldshandlingar.

Massbannlysningarna kommer strax efter att flera andra plattformar – som Youtube, Reddit och Twitch – månader före det amerikanska presidentvalet stängt av flera kända högerprofiler och mötesplatser för Trump-anhängare.

På sociala medier frågar sig användare varför inte samma öde drabbar vänsterextremister med kopplingar till AFA som deltar i och planerar våldsamma upplopp, skriver RT.

Football news:

Ancelotti on the recipe for winning the Champions League: unconsciousness of actions, luck and courage
Werder searches for talent using machine learning and predicts injuries from DNA
Langle about the match with Napoli: We have a very small advantage
Elvin Kerimov: in 2012, Utkin calls: I Read your text on Showsport, since September 1, you are fired
Willian is impressed with Arteta's desire to sign him to Arsenal, but has not yet decided where he will go
Adebayor on Ronaldo: real know what they lost by letting him go. These players appear once every 200 years
At 3 o'clock in the morning, Vasya wrote: Elvin, this is pathetic, monstrous. I am wildly disappointed. Kerimov on criticism from Utkin