Sweden

EU-länder kräver TOTALFÖRBJUDA bensin- och dieselbilar

Enligt en undersökning från YouGov vill en majoritet av invånarna i EU ha ett slutdatum för försäljning av nya bensin- och dieselbilar, och flera länder kräver nu att EU agerar.

Undersökningen som Teknikens värld uppmärksammar har beställts av den i Bryssel baserade lobbygruppen Transport & Environment, T&E, och omfattar 10 050 personer i 15 större städer i Europa, bland annat London, Warszawa och Budapest.

LÄS ÄVEN: Elbilar passar inte i Norden – tappar upp till 46% räckvidd vintertid

En majoritet, 63 procent, anser att ett slutdatum för försäljning av nya bensin- och dieselbilar ska införas någon gång efter 2030. 29 procent anser att det är en dålig idé medan resterande åtta procent inte hade någon åsikt. I samtliga städer som ingick i undersökningen var en majoritet för ett förbud med en spännvidd från 51 procent i Antwerpen och Berlin till 77 procent i Rom.

I Storbritannien som precis lämnat EU är planen att ett sådant förbud ska träda i kraft 2030 vilket har fått fler länder att kräva att EU går samma väg, något man hörsammat och i september meddelade EU-kommissionen att man ska överväga en tidpunkt för ett förbud.

LÄS ÄVEN: STUDIE: Tesla värre för klimatet än dieselbil

I februari krävde Danmark, Nederländerna och Österrike ett datum vilket man menade måste ta hänsyn till EU:s plan att vara helt klimatneutralt senast 2050.

I Sverige finns det stipulerat i avtalet mellan regeringen och stödpartierna C och L att ett liknande förbud ska införas 2030. Sedermera har man dock hävdat att det är EU:s gemensamma regler som gäller.

I sommar ska Trafikverkets måldirektör Sven Hunhammar presentera sin utredning om ett eventuellt svenskt datum för ett förbud.

LÄS ÄVEN: ELBILSCHOCKEN: Litet hål i kaross kostar 350 000 kronor att reparera

Football news:

Nacho denies that Zidane has announced his departure from Real Madrid: I don't know about anything like that. He has a contract
Klopp on Alisson: The best goalscoring goal I've seen! Strikers score like this
Real Madrid are 17 games unbeaten in La Liga. This is the best series under Zidane
Barcelona won't win La Liga this season. To Atletico - 7 points for the round to the end, to Real Madrid-5
Atletico is 2 points ahead of Real Madrid in the round to the end of La Liga
Ex-referee Andujar Oliver on the Real Madrid match: Morcillo put out his hand and blocked Odriosola's cross. I do not understand how Laos did not give a penalty
Alisson - the 6th goalkeeper to score in the Premier League, and the first with the winning goal