Sweden

EU-kommissionens nya migrationspaket presenterat – fortsatt högt inflöde till Nordeuropa

På onsdagen presenterade Ylva Johansson (S), EU-kommissionär med ansvar för migrationsfrågor, unionens förslag till nya migrationsregler. Detta delas in i tre huvudpunkter med fokus på återvändande och att länder som inte vill ta emot migranter kan bidra på andra sätt.

Inför presentationen hade Ylva Johansson gjort klart att ingen kommer att bli nöjd. Samtidigt sades fokus ligga på återvändande. Nöjda lär dock de länder som vägrat ta emot migranter vara då de slipper det även i fortsättningen.

Enligt Johansson finns ”ett ganska starkt stöd” bland Europas medborgare för att ta emot flyktingar och välkomna migranter.

Hur man ska få medlemsländerna att acceptera de nya reglerna uppgav hon i slutet på förra året skulle vara med ”tvingande solidaritet”. De länder som inte vill ta emot migranter även fortsättningsvis ska slippa men i stället tvingas bidra på andra sätt, som med personal eller ekonomiskt.

Tre punkter

Det nya förslaget går ut på tre huvudpunkter.

Fokus på återvändande med mer effektiva avvisningar av de som inte har rätt att uppehålla sig i Europa. Detta ska avgöras redan vid EU:s yttre gräns.

Dublinförordningen, som ändå inte tillämpats i någon högre grad, skrotas. I stället för att söka asyl i det första säkra landet kommer fallet att behandlas i det land där en koppling/anknytning kan finnas. Detta kommer i sin tur innebära att länder som redan tagit emot många även fortsättningsvis kommer ha ett större inflöde, något som ska kompenseras med en ”rabatt”.

En obligatorisk solidaritetsmekanism som tvingar andra länder att bistå då ett medlemsland är under stark press. Nationer som inte vill ta emot migranter kan i stället bistå med personal för att sköta återvändande.

Långt kvar innan förslaget klubbas igenom

Innan förslaget eventuellt kan gå igenom ska det först godkännas av medlemsländerna och EU-parlamentet.

– Jag tror inte att något medlemsland kommer bli nöjt, men jag tror att alla kommer se att vi har gjort ett seriöst försök att göra ett balanserat förslag. Med det här förslaget så hanterar vi migrationen. Vi gör skillnad på dem som har rätt att stanna i EU och de som inte har rätt att stanna. De måste återvända. Vi har en rimlig solidaritet mellan medlemsländerna och processerna ska bli snabbare, säger Ylva Johansson.

Football news:

Coutinho was injured biceps muscle of the thigh
Napoli and Gattuso want to extend the contract for 2 years with a salary of 1.9 million euros plus bonuses
Ronaldo again tested positive for coronavirus. To play with Barca, you need a negative on Tuesday
Serginho Dest: Angry because of the defeat in the first Clasico. Real Madrid might have been sharper
Koeman failed the first Clasico: uncomfortable conditions for Messi, terrible pressure and failed substitutions
Ex-Atletico Vietto player moved to al-Hilal for 7 million euros
The match against Barca was Modric's 350th in Real Madrid. The Croat scored in this game