Sweden

Estonia-anhöriga: "Största skandalen i modern tid"

Under måndagseftermiddagen höll anhöriga och överlevare från Estoniakatastrofen en gemensam presskonferens för att kommentera de nya fynden av ett stort hål på Estonias skrov.

De kräver gemensamt en ny utredning av katastrofen.

Lars Ångström, som tidigare satt i riksdagens försvarsutskott, är övertygad att hålet orsakades av ett militärt fartyg och att händelsen sedan har mörkats.

– Det här hemlighållandet från den militära underrättelsetjänsten och försvarsmakten får inte fortgå. Det måste vara det civila samhället som fattar besluten, inte hemliga organisationer som saknar insyn, säger Ångström enligt Sveriges Radio.

Överlevaren och före detta riksdagsmannen Kent Härstedt är en av dem som kräver en ny utredning.

– Jag ställer mig helt bakom kravet att i första hand se vad detta är för någonting. Jag har inga speciella idéer om exakt vad det skulle kunna vara för någonting. Det måste utredas och det ska utredas oberoende. På ett trovärdigt sätt av professionell personal med all den tillgängliga teknik som är en helt annan i dag efter 25 år, säger han enligt SR.

Föreningen SEA samlar anhöriga som inte köper de svenska myndigheternas officiella förklaring om att det var "bogvisiret" som orsakade förlisningen.

– Hanteringen av Estoniakatastrofen kan vara den största svenska skandalen i modern tid! Så känner jag, säger Lennart Berglund till Aftonbladet.

I dokumentärserien, "Estonia - fyndet som ändrar allt", syns hur anhöriga och överlevare reagerar på fynden.

– Det är förjävligt. Huvuden måste rulla här, alltså. Det går inte att snacka bort det här, säger överlevaren Rolf Sörman.

– Det här är en oerhörd skandal som inte liknar någonting. jag blir inte bara upprörd, jag blir förbannad, säger Lennart Berglund.

Football news:

Capello on the debut of the Beginning: Fantastic goal. I spoke with Gasperini, he is happy
A Spanish journalist compared Fati to a black salesman running away from the police. Barcelona sues (despite the apology)
We play with major soccer bandits, and I get a yellow for it? Mueller - referee of the match with Atletico
Samuel eto'o: Guardiola is great. He didn't go out just for Messi
Amazing time Loko: boldly came out from under pressure, were reliable from behind and attacked beautifully through Miranchuk
Semin on the goal the Beginning: Great debut. He will establish himself at the heart of Atalanta, I have no doubt
Paulo dybala: I always admired Federer, I try not to miss his matches