Sweden

Estländska Estonia-utredaren anklagar Sverige för mörkläggnng

Enligt den svenska regeringens webbplats råder enighet mellan Sverige, Finland och Estland om hur de nya uppgifterna om ett stort hål i Estonias skrov ska hanteras. Från estländskt håll riktas dock hårda anklagelser mot Sverige om att ansvariga politiker känt till dessa uppgifter sedan länge men iscensatt en mörkläggning.

Det är den estniska Estoniautredaren och tidigare statsåklagaren Margus Kurm som efter att ett filmteam hittat skador på Estonia som enligt den officiella utredningen inte ska finnas där anklagar svenska regeringar för att ha fört övriga berörda bakom ljuset och menar att svenska politiker inte går att lita på.

Det skapade stor förvåning när dåvarande statsminister Ingvar Carlsson (S) plötsligt och utan synbar anledning bytte uppfattning, från att vraket skulle bärgas ”till varje pris” till att i stället beslut att det skulle bli kvar på havets botten och dessutom gjutas in i betong för att omöjliggöra ytterligare undersökning. Någon betongingjutgning blev det inte men väl en övertäckning med stenar och grus.

Från estländskt håll kräver man nu att en ny utredning inleds för att räta ut de många frågetecken som finns kring katastrofen för 26 år sedan.

Football news:

Miranchuk made his debut for Atalanta, coming on as a substitute in the Champions League game with Midtjylland
Miranchuk scored on his debut for Atalanta, coming on as an 80th-minute substitute
Lukaku has scored 9 consecutive games in European competitions. He has 10 goals in that time
Salzburg coach: we played better and deserved to win over Lokomotiv
Zidane is about 2:3 against Shakhtar: I'm sorry for the Real Madrid players, they didn't deserve it
Marko Nikolic: With Salzburg, the last 20-25 minutes were covid football. The chances were at both clubs
⚒ Shakhtar drove Real Madrid for a whole half, shot three - and did it! But before leaving, I lost 10 people