Sweden

Erdogan på Charlie Hebdos omslag efter attackerna mot Macron

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan kallade i ett kritiserat utspel nyligen Frankrikes president Emmanuel Macron för sinnessjuk. Detta efter att den senare markerat mot våldbejakande islam och för västerländsk yttrandefrihet efter det brutala terrormordet på läraren Samuel Paty. Nu svarar satirtidningen Charlie Hebdo med att häckla Erdogan på sitt omslag.

Det var i lördags som Erdogan i ett tal menade att Macron behöver genomgå en sinnesundersökning. Den turkiske presidenten var mer upprörd över manifestationerna efter det muslimska terrormordet på Samuel Paty än över själva mordet. Uttalandet har fördömts både i Frankrike och av andra länder.

Nu tar den tidigare hårt terrordrabbade franska satirtidningen Charlie Hebdo till orda genom att pryda omslaget på sitt senaste nummer med en satirteckning av den turkiske presidenten.

På bilden lyfter en överförfriskad Erdogan iklädd endast undertröja och kalsonger på en kvinnas kjol, blottar hennes bara bakdel och kommenterar den med referens till profeten. Teckningen är försedd med ett redaktionellt konstaterande från tidningen om att ”privat är Erdogan riktigt rolig”.

Erdogan rasande

Humorn har dock inte tagits emot med skratt i Turkiet. Upprördheten uppges i stället vara stor, både hos Erdogan själv och landets många rättrogna muslimer. Anklagelser om islamofobi, kulturell rasism och hat riktas nu från den turkiska regimen mot den franska tidningen.

”Vi fördömer den denna tidnings motbjudande försök att sprida kulturell rasism och hat, skriver Erdogans kommunikationschef, Fahrettin Altun, på Twitter.

Erdogan manade i samband med mentalsjukdomsuttalandet mot Macron det turkiska folket att bojkotta franska varor. Turkiet hotar efter att Charlie Hebdos publicerat sin satirteckning nu med såväl rättsliga åtgärder som diplomatiska sanktioner.

Inget stöd för yttrandefrihet från regering och medier i Sverige

I motsats till Frankrike vågar eller vill politiker och medier i Sverige inte stöta sig med radikal islam.

Regeringen har inte kommenterat mordet på Samuel Paty utöver en knapphändig tweet från statsminister Stefan Löfven (S) som i huvudsak handlade om att vi inte ska vara rädda för muslimska terrorister.

De ledande svenska medierna, däribland SVT och Aftonbladet, törs eller vill inte stå upp för yttrandefriheten mot radikal islam och väljer att inte visa Charlie Hebdos omslag i sin rapportering om tidningens satir av Erdogan. Danska Jyllands-Posten uppvisar däremot som tidigare mer civilkurage och demokratisk ryggrad.

Football news:

The same goal Monday in the Euro 1960 final: did not see the ball fly into the net, and says that he had no right not to score
Monday's last name appeared by accident - because of a drunk person. He entered the day of the week in the documents
Messi is the only one in the top 5 European leagues not to score after 10 + shots in a championship game this season
Lampard on 3-1 with Leeds: I'm absolutely thrilled. On another day we could have scored 5-6
Koeman on 1:2 with Cadiz: the Mood was not too good. Lost because of an error
Mbappe scored his 100th goal for PSG and shares 4th place in the club's goalscoring list
As a child, Monday played with stockings with straw or cans of stew. And he told my mother that he goes to tennis