Sweden

En mässa där ensamheten blir till gemenskap

Marika Lagercrantz är recitatör under kollektivmanifestationen ”Delad ensamhet: Mosaic tales I–III” där Kammarensemblen spelar musik av 107 svenska tonsättare.
Marika Lagercrantz är recitatör under kollektivmanifestationen ”Delad ensamhet: Mosaic tales I–III” där Kammarensemblen spelar musik av 107 svenska tonsättare. Foto: Nadja Sjöström

107 tonsättare har komponerat tillsammans – de tvinnar en vindlande musikalisk tråd som trots sin spretighet blir en vacker helhet. Det är starkt och rörande.

”Delad ensamhet: Mosaic tales I–III” är en livesänd kollektivkomposition där 107 tonsättare gestaltar tiden vi befinner oss i. Christian Karlsen dirigerar Kammarensemblen.

Foto: Nadja Sjöström

Namnet på konserten säger allt: ”Delad ensamhet”. Här har tonsättare fått dela sitt ensamma kompositionsarbete med andra tonsättare och för att tillsammans skapa något så ovanligt som en kollektiv komposition. Föreningen Svenska Tonsättare har initierat projektet, som började under pandemins första månader i våras. Nu är det färdigt, en klingande, streamad konsert på Konserthuset med Kammarensemblen under ledning av Christian Karlsen och i regi av Pia Forsgren. Åtta musiker utspridda över podiet spelar ett verk av 107 tonsättare, från Catharina Palmér till Henrik Dahlgren. Var och en har fått skriva 10–15 sekunders musik, den ena har tagit vid efter den andra och tvinnat en vindlande musikalisk tråd.

Verket är uppdelat i tre avdelningar, som satser, med namnet ”Mosaic tales I–III”. Den mittersta består helt av elektronisk musik medan de andra två framförs live av Kammarensemblens åtta musiker. Det elektroniska avsnittet är dessutom bildsatt som en film, med sprakande geometriska former, som följer ett vibrerande ljudflöde med inslag orgelkluster, fågelkvitter och spelmusik.

Football news:

Deschamps admits that Zidane may replace him as coach of the French national team
Christian Pulisic: Chelsea want to go far in the Champions League, and the opportunity is great
Fenerbahce President on Ozil: We plan to sign everything on Tuesday
Lazio wants to sign Modibo belonging to the bars. The defender has 2 games in Benfica since October
Verona have loaned ex-Juventus midfielder Sturaro
Jovic has 3 goals in 76 minutes after returning from Real Madrid to Eintracht
Real Madrid gave Alcoyano game T-shirts, you could choose any name. The most popular are Modric, Benzema and Ramos