Sweden

En frihetstörst som inte borde få falla i glömska

Ulla Bjerne (1890–1969) debuterade 1916 med ”Mitt andra jag”.
Ulla Bjerne (1890–1969) debuterade 1916 med ”Mitt andra jag”.

”Något slynaktig” hette det i SvD om debutromanen, och om en annan att ”det känns som att komma in i ett ovädrat sovrum”. Efter metoo-debatten framstår Ulla Bjernes författarskap – som kretsar kring kvinnor som inte tillåts agera på lika villkor som männen – som både modernt och angeläget.

Hon står med händerna i byxfickorna, bredbent, självsäkert och lite nonchalant. Byxorna är flaxande vida, i samma anslående lila nyans som jackan. Med lockigt hår som slutar vid öronen, åtsmitande väst och ett kavat leende är hon en sinnebild av tidens ”Nya kvinna”, en tidig version av den androgyna la garçonne som skulle göra 20-talet glatt och frigjort. 

Isaac Grünewalds porträtt ”Författarinnan Ulla Bjerne” från 1916 väckte omedelbart uppseende, inte minst när det köptes in av Nationalmuseum. Ett för tiden djärvt och omdebatterat förvärv. Därefter kunde Ulla Bjerne sätta ”Medlem av Kungl. Nationalmuseum” på sitt visitkort och göra succé i Köpenhamn. Detta enligt en artikel i Dagens Nyheter (31/8 1917), som för att stilla nyfikenheten på personen bakom porträttet visste berätta att hon var identisk med den figur som redan väckt skandal bland huvudstadens kafébesökare: ”Att en dam röker är man ju van vid i Stockholm, även om det skulle vara en cigarr, men dricker hon viskygrogg blir man uppmärksam. Har hon därtill kort hår och bär smoking med stärkskjorta, är måttet rågat. Mer än en äldre fru har känt moralisk svindel vid åsynen av Ulla Bjerne.”

Football news:

Ex - Roma coach Di Francesco took charge of Cagliari, replacing Zenga
England will remove players who intentionally cough at opponents and referees
Manchester City showed a new away form
The Icelandic national team presented their home uniforms for the 2020/21 season
In 1999, Arsenal beat Sheffield in the Cup, but Wenger offered to replay the match – because Kanu violated fair play
Milan and Napoli are Interested in Godfrey. Norwich wants 30 million euros for the defender
Wenger named the Champions League favourites: Manchester City and PSG