Sweden

Efter dådet: Statsradion orolig för nyanländas mående

På torsdagen lade statsradion fokus på ett inslag för att belysa hur nyanlända mår efter att det har avslöjats att den misstänkte gärningsmannen är ensamkommande från Afghanistan. I inslaget tar man hjälp av vad som uppges vara en volontärarbetare som ”uppmanar till medmänsklighet” men statsradion undanhåller att personen är en centertopp i kommunen.

Efter 22-årige Tamim Sultani misstänks ha rört sig omkring i centrala Vetlanda och knivhuggit sju personer spreds skräck bland invånarna på den tidigare lugna småländska orten. Ett vittne berättade för Expressen att gärningsmannen var ”djurisk” i sina attacker mot förbipasserande personer.

LÄS ÄVEN: Sveriges Radio och Svenska kyrkan i skrämselkampanj för migranter med avslag

När Sveriges Radio P4 Jönköping ska rapportera om reaktioner och känslor dagen efter knivattacken vill man gärna veta hur nyanlända mår eftersom misstänkt gärningsman är afghansk medborgare.

Uppmaning att jobba för medmänsklighet

För att få fram svaren har statsreportrarna tagit kontakt med föreningen Krut som engagerar sig med att stötta nyanlända i Vetlanda. Där har man lyft fram föreningens ordförande, Daniel Berner genom en intervju där han gavs utrymme att prata fritt och uppmana invånare att visa medmänsklighet.

Statsreportern frågar Berner hur nyanlända har reagerat på det som har hänt. Berner svarar att föreningen samlade ensamkommande på en plats och där lyfte migranterna att de kände oro för hur Vetlandabor skulle reagera framöver eftersom misstänkt gärningsman också är nyanländ.

– Viktigt för föreningen och för mig personligen som ordförande i föreningen det är att fortsätta tala gott om att Vetlanda har ett stort hjärta. Att vi ser det goda i varandra, kramar om varandra.

– Även om det är olika nationaliteter på oss att vi inte börjar se med föraktfullhet eller föder dåliga rykten. Integrationen, jobba för medmänskligheten, säger Berner.

SR döljer kopplingen till Centerpartiet

När Samnytt tittar närmare på föreningen Kvar och ordförande Daniel Berner i spetsen ser vi att han inte bara är volontär för ensamkommande utan även aktiv centerpartistisk politiker. Men den uppgiften har statsradion valt att helt undanhålla i sitt reportage där Berner ges utrymme att tala om sina hjärtefrågor.

Vid sidan om att figurera som centerprofil i media tjänstgör Berner om ersättare i kommunstyrelsen i Vetlanda kommun.

LÄS ÄVEN: Centerpartiet i attack mot kritiker efter misstänkta terrorn

Football news:

Spalletti is close to an agreement with Napoli. Contract-for 2 years
The Athletic journalist on Liverpool's announcement of their withdrawal from the Super League: No mention of the fans and no apologies. Gloom
Arsenal - to fans after leaving the Super League: We made a mistake and we apologize. We have heard you
Ceferin on the withdrawal of the Premier League clubs from the Super League: We are once again united and moving forward together
Tuchel on the fight for the top 4: Everything is in the hands of Chelsea
Chelsea announced their withdrawal from the Super League last of the Premier League clubs
Six English clubs - Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal and Tottenham - intend to return to the Association of European Clubs (ESA) after they decided to withdraw from the European Super League