Sweden

”Dubbelmoralen slående i minkfrågan”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Foto: Patric Söderström/TT

Det har varit lätt att nonchalera dem som vill lägga ned minknäringen av djurskyddsskäl. Men nu står oändligt mycket mer på spel, skriver etologen Kerstin Malm.

En livlig diskussion om minknäringen har den senaste tiden spridit sig. Det kan vara svårt att förstå Sveriges hållning i frågan för den som inte känner till bakgrunden.

År 2001 infördes en ny bestämmelse i djurskyddsförordningen, som ledde till att alla rävfarmer i Sverige lades ned. Några år tidigare hade jag avslutat studier av frigående blårävar i stora inhägnader och jag ombads då att göra en rapport om deras beteende och behov. Med denna rapport som underlag beslutades att rävar ”ska hållas på ett sådant sätt att deras behov av att vara tillsammans med andra rävar, röra sig, gräva och ägna sig åt annan sysselsättning kan tillgodoses”. Rävnäringen blev helt oekonomisk, vilket också var syftet, och i gengäld skulle minknäringen skyddas till varje pris.

Football news:

Roma made an extra substitution in the Italian Cup match. The club faces a technical defeat
The Premier League is investigating the transfer of Snodgrass to West Brom. West Ham banned him from playing against them at the sale
Football has broken into Fortnite. The game will host the Pele Cup, add the uniforms of Man City, Juventus and Milan, and a legendary celebration
Shalimov about Miranchuk: Atalanta is an ideal team for him. Don't go anywhere
Agent about Wendel in Zenit: A risky deal, may not be justified
Shevchenko about Ukraine at Euro 2020: Goal-minimum-exit from the group
Tottenham are Interested in Southampton's top scorer Ings. He has 7 goals in 13 Premier League games