Sweden

Diskussion om boken ”Om könets existens” ställs in – risk att deltagarna kränks

Journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekmans bok ”Om könets existens” har väckt debatt. I torsdags hade Mittuniversitetets Forum för genusvetenskap planerat in ett seminarium med utgångspunkt i boken. Seminariet hade titeln ”Olika perspektiv på kön och identitet”. Arrangemanget har dock ställts in av rädsla för att deltagarna eventuellt riskerar känna sig kränkta av diskussionen.

Beslutet togs bara några dagar innan evenemanget skulle äga rum. ”Utifrån frågor och kommentarer som inkommit i anslutning till seminariet vill vi poängtera att Forum för genusvetenskap inte är en plats för transfobi och transhat”, skriver Forum för genusvetenskap i ett utskick som skäl för att inte tillåta en diskussion om boken.

LÄS ÄVEN: RFSL bakom kollo för ”transbarn”

Risk för kränkande miljö

– Vi tänkte att boken skulle vara en utgångspunkt för diskussion, men vi valde att ställa in eftersom vi såg att det blev alltför stor risk att det skulle bli en kränkande miljö för personer som skulle delta. Vi vill inte vara en plattform där människor blir kränkta, säger forskaren Sara Nyhlen, ledare för Forum för genusvetenskap, till DN.

Några som redan upprörts över boken är RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter), som gått så långt att de publicerat, vad de själva kallar en ”debattbok” med titeln ”100 fel i Om könets existens”. RFSL:s kritik har Ekman bemött i en artikel i Aftonbladet.

Bland annat skriver Ekman: ”Snarare än att diskutera sakfrågan: de filosofiska tankegångarna eller de medicinska avslöjanden som görs, har meningsmotståndare sökt omöjliggöra debatt genom guilt by association, genom att fragmentera sönder boken till fotnoter och komma med grundlösa påståenden om faktafel”, i tidningen.

Football news:

Scotland coach Clarke: There were a lot of good moments during the group stage, but no points scored
England are the most boring group winners in history. Two goals were enough! And at the World Cup, the Italians once became the first even with one
Dalic - to the fans after reaching the Euro playoffs: You are our strength, and we will be your pride
Modric became the youngest and oldest goalscorer in Croatia at the Euro
Czech Republic coach Shilgava: We came out of the group and fought with England for the first place. We got what we wanted
Gareth Southgate: England wanted to win the group and continue to play at Wembley-and it succeeded
Luka Modric: When Croatia plays like this, we are dangerous for everyone