Sweden

Det svänger om hjärnans synapser

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Att beskriva hjärnan som ett kretskort är lockande men missvisande.
Att beskriva hjärnan som ett kretskort är lockande men missvisande. Foto: Alamy

Från att ha uppfattats som en teater där själen sitter och tolkar våra sinnesförnimmelser har hjärnan på senare år allt oftare beskrivits som en algoritmstyrd dator. En betydligt mer korrekt metafor vore att likna hjärnan vid en kör med många stämmor som sjunger i en gammal kyrka.

För snart trettio år sedan lanserade filosofen Daniel Dennett en verkningsfull bild för att kritisera en traditionell syn på medvetandet. Metaforen var ”den cartesianska teatern”, och den felaktiga idén att det någonstans i hjärnan skulle finnas en själ som iakttar och tolkar en sorts föreställning som uppstår till följd av sinnesintrycken. Dennett menade att vi måste göra oss av med idén att det finns ett särskilt ställe i hjärnan som rymmer själen och självet – Descartes trodde att det var tallkottskörteln – och i stället betrakta vårt medvetande som ett resultat av parallella processer i nervceller som är utspridda över hjärnbarken. Dennett tänker sig att hela hjärnan kan liknas vid en dator – eller snarare många ihopkopplade datorer – med en enorm processorkraft. Hjärnan är alltså enligt honom  i grunden en uppsättning beräkningsregler (algoritmer) som processar information om omvärlden i sina kretsar.

Att ersätta själen med datamaskinen har inte visat sig särskilt svårt. Värre är det med själva teatern. Även om kognitionsforskare (skaran rymmer bland annat psykologer, filosofer och lingvister) inte tror att det finns en teater belägen någonstans i hjärnan talar de ständigt om ”representationer” av det vi ser, hör och känner som på något sätt formas av nervcellerna. Avbildningarna av omvärlden består med ett sådant språk inte bara av varseblivningar utan också av de tankar som hjärnan formar när den bearbetar information. Min hjärna kan på så sätt föreställa sig ett äppelträd utanför fönstret också när jag sluter mina ögon, och den kan forma abstrakta avbilder med hjälp av begrepp som inte bara representerar just detta äppelträd utan äpplen och träd över huvud taget. 

Football news:

Wayne Rooney: It's time to lead the younger generation. I had a great career
Lineker on Rooney: One of our greatest players. England would have won Euro 2004 had he not been injured
Chelsea will give Drinkwater the third rent - Kasimpasa. He has not played since February
Neymar: I became an icon and idol in football. Courage is my main advantage
Ole Gunnar Solskjaer: Liverpool want to beat everyone. Manchester United knows that they can beat anyone
Messi missed today's Barca training session
There are three candidates left in Barca's presidential race (one more starred in tears). Here are their programs and plans for Messi