Sweden

”Det ska mycket till innan Riksbanken höjer räntan”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Nils Gottfries.
Nils Gottfries. Foto: Henrik Isaksson/TT, Privat

Nationalekonom Nils Gottfries svarar på kritiken från Kerstin Hallsten, Industriarbetsgivarna, och Mats Kinnwall, Teknikföretagen, när det gäller synen på inflationen.

Not till figuren: Den genomsnittliga löneökningstakt som är förenlig med inflationsmålet har beräknats som summan av tre komponenter: inflationsmålet (2 procent), produktivitets-ökningstakten i näringslivet 1998-2018 (2 procent) samt en justeringsfaktor som tar hänsyn till att förädlingsvärdepriset i näringslivet tenderar att öka 0,4 procent långsammare än konsumentpriserna: 2+2-0,4=3,6. Lönedata avser timlöner och data för 2020 avser Konjunkturinstitutets prognos.

Kerstin Hallsten och Mats Kinnwall ifrågasätter i en replik mitt argument att högre löneökningar faktiskt kan vara gynnsamma för företagen genom att vi får en lägre realränta och svagare krona. De ifrågasätter dels om företagen kan kompensera sig för högre löner genom högre priser, dels om högre inflation leder till att kronan försvagas.

Att högre löneökningar leder till högre inflation är ett resonemang som ofta framförts av arbetsgivarsidan och som det ligger mycket i. Figuren efter artikeln visar att inflationens avvikelse från inflationsmålet kan förklaras mycket väl av löneökningarnas avvikelse från den löneökningstakt som var förenlig med inflationsmålet och den genomsnittliga produktivitetsökningstakten under perioden 1998-2018. Löneökningar slår i mycket hög grad igenom i högre inflation.

Football news:

Tottenham players are surprised that Mourinho did not include alli in the squad for the second match in a row. Dele upset
Rummenigge about Alaba: we Want to keep it in Bavaria after 2021. I hope we can find a solution
Gareth bale: Mourinho played a huge role in my return. This is the perfect coach for Tottenham
Show after 1:3 from Palace: I believe that Manchester United need to strengthen their squad. This will give us a boost
Josep Bartomeu: Koeman is at Barca for years to come. He is a symbol of the club
Pjanic on Barca: the Team is doing very well, we are ready. Koeman told me to be myself
Fede Valverde on Messi's desire to leave Barca: There were no messages on this topic in the Real Madrid chat