Sweden

”Det pågår en dragkamp mellan forskare”

Foto: Ole Berg-Rusten/TT

Vi ser en dragkamp med olika inställning till om funktionsnedsättningar skall benämnas eller inte. Vi efterlyser därför en mer sammansatt grupp forskare och experter i Skolverkets arbete, skriver företrädare för föräldranätverk i en slutreplik.

Vår debattartikel på SvD Debatt 1/3 kritiserade Skolverkets kunskapslyft Specialpedagogik för lärande (SFL), för att inte ge lärare de konkreta verktyg som specifikt efterfrågats att möta elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (npf). Skolverket skriver i en replik att Barn i Behov har fel om vi tror att kunskapslyftet enbart skulle handla om npf. Självklart förstår vi att Specialpedagogik för lärande har ett bredare perspektiv än uteslutande npf, men Skolverket verkar missa att det var skolsituationen för elevgrupperna med npf och nyanlända som föranledde satsningen och som specifikt skulle adresseras.

Regeringens direktiv var tydliga: ”Fortbildningsmodulerna kan vara indelade i /…/ dels specialpedagogik med särskilda inriktningar, som exempelvis neuropsykiatriska funktionsnedsättningar”. Utbildnings­ministern beskrev även behovet i media och ”att skolan ska ge stöd alldeles oavsett funktionsvariation kan aldrig vara ett argument mot att arbeta för ökad förståelse och kunskap om npf. /…/ Regeringen bygger nu ut ett omfattande skolutvecklingsprogram för att sprida special­pedagogiska kunskaper och verktyg till alla lärare.”

Football news:

Ronald Koeman: This is not Messi's last game for Barca in the Spanish Cup, I hope
Lionel Messi: I lift a special trophy as the captain of a special club. We are happy
Koeman won the Spanish Cup for the seventh time both as a coach and as a Barcelona player
Laporta on Messi at Barca: Leo is the best in the world. I am convinced that he wants to stay
Messi, Pique and Busquets won the Spanish Cup for the 7th time and repeated the record of ex-striker Athletic Gainsa
Messi has scored 9 goals in the Spanish Cup finals. He surpassed Athletic legend Sarra
Sheffield flew out of the Premier League. He has 14 points after 32 rounds