Sweden

Det övergivna barnet blir den vuxnas rädsla

Ninni Schulman är född 1972 och känd för sina böcker om Magdalena Hansson i Hagfors.
Ninni Schulman är född 1972 och känd för sina böcker om Magdalena Hansson i Hagfors. Foto: Johan Jeppsson/TT

Redan titeln på Ninni Schulmans självbiografiska roman anspelar på sjukhusjournaler, och den livslånga sjukdom som satt djupa spår i författarens liv. Boken är en poetiskt vacker och välskriven djupdykning i anknytningens betydelse.

Hur påverkar händelserna under de första åren i livet våra vuxna relationer? Ninni Schulmans ”Flickebarn nr 291” är en självbiografisk roman som skildrar livslång sjukdom och spåren barndomen satt för senare delen av livet. Det är också en uppgörelse med den frivilligt – eller ofrivilligt – pålagda offerrollen som kan komma med allvarlig sjukdom.

Schulman, känd för sin populära serie med Hagforsdeckare, tar nu steget ut för att berätta sin egen historia. Där beskriver hon traumat av att växa upp som en siffra i patientregistret medan sjukvårdspersonalen kommer och går, mäter och fotar. Som barn har hon svår skolios och läkarna trodde hon skulle dö innan hon började skolan. Hon placeras i en metallställning och i en gipsvagga för att räta ut ryggen, och växer upp till att bli 144 centimeter lång, medan de andra i familjen och i omgivningen är betydligt längre. Att det svårt sjuka barnet Ninni själv blev vuxen och kunde få egna barn är ett medicinskt under, hennes barndoms läkares stora triumf.

Football news:

Capello on the debut of the Beginning: Fantastic goal. I spoke with Gasperini, he is happy
A Spanish journalist compared Fati to a black salesman running away from the police. Barcelona sues (despite the apology)
We play with major soccer bandits, and I get a yellow for it? Mueller - referee of the match with Atletico
Samuel eto'o: Guardiola is great. He didn't go out just for Messi
Amazing time Loko: boldly came out from under pressure, were reliable from behind and attacked beautifully through Miranchuk
Semin on the goal the Beginning: Great debut. He will establish himself at the heart of Atalanta, I have no doubt
Paulo dybala: I always admired Federer, I try not to miss his matches