Sweden

Det oacceptablas prästerskap

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Makten accepterar det oacceptabla.
Makten accepterar det oacceptabla. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ett högt tonläge kompenserar inte för egen maktlöshet. Det imponerar inte att hävda att egen politik leder till djupt elände. Arbetskraftsinvandringsdebatten förtjänar bättre.

I Januariöverenskommelsen står det att ”Dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas.” Samtidigt beskriver ledande socialdemokrater dessa regler som en närmast bottenlös avgrund av elände.

”Den okontrollerade arbetskraftsinvandringen dumpar svenska löner, plundrar vår välfärd, utnyttjar utländsk arbetskraft & bidrar till finansieringen av organiserad brottslighet.”, hävdar partiets officiella twitterkonto. Och partisekreteraren Lena Rådström Baastad upprepade talepunkten om ”plundring” i en debatt med Moderaternas Maria Malmer Stenergard.

Det höga tonläget beror på att regeringen är djupt splittrad i migrationsfrågan. För att ens få ut den parlamentariska migrationskommitténs förslag på remiss tvingades Morgan Johansson till eftergifter som direkt motsäger det som kommittén föreslår. Samtidigt som Miljöpartiet fortfarande är emot 23 av 26 punkter i förslaget. Det är maktlösheten som gapar.

I sak är det en grov överdrift, för att inte säga helt fel. Arbetskraftsinvandringen är inte problemfri och det är både bra och rimligt att reglerna ses över. Inte minst behöver arbetskraftsinvandringens koppling till fusk i välfärdssystemen åtgärdas. Det måste göras, men det kan göras samtidigt som systemet värnas.

Arbetskraftsinvandring möjliggör verksamheter och får jobb gjorda som annars inte skulle göras. I en rapport från 2019 beräknade Svenskt Näringsliv arbetskraftsinvandringens bidrag till svensk BNP till 34 miljarder och skatteintäkterna till 12 miljarder. Att värna systemet genom att utveckla det och slå ner på avarter är bra politik.

De stora orden sätter dock fingret på något annat. Att Lena Rådström Baastad ställer sig bakom en politik som hon själv menar leder till "plundring." Det finns en historisk parallell till hur dåvarande socialdemokratiska ledningar för fyrtio år sedan förhöll sig till löntagarfonderna. Ett projekt som ledningen var emot, men som man ändå drev igenom. Kjell-Olof Feldts ”Löntagarfonder är ett jävla skit, nu har vi baxat dem ända hit" är ju det mest berömda exemplet. Vad som är mindre känt är att Olof Palme faktiskt gick ännu längre”.

I Thage Petersons hagiografiska biografi över Olof Palme avslöjar författaren att: ”Redan från första stund insåg han (Palme) att löntagarfonderna inte hörde hemma i Sverige. Ja, inte i något annat demokratiskt samhälle heller.”

S gick alltså till val på en politik som partiledare inte ansåg höra hemma i ett demokratiskt samhälle. Därefter genomförde man denna politik. Baastad är i gott sällskap. Och det länder henne till heder att hon till skillnad från sina företrädare talar öppet.

Historien går igen och makten har alltid ett pris. Men det har också den självpåtagna maktlösheten. Det oacceptablas prästerskap imponerar inte.

Football news:

Van Dijk - best Central defender of 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is a top player in terms of mentality. He has a new goal every year
Borussia Dortmund presented a collection with Spongebob as part of a deal with Nickelodeon
Woodward on Manchester United and trophies: there is a lot of work Ahead to achieve the stability needed
Neuer - best goaltender in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool are Interested in 21-year-old Leipzig defender Konate
Niko Kovac: I'm Waiting for Golovin to return. But it might be better to wait another week or two