Sweden

Det hedrar henne att hon vägrar skämmas

Therése Lindgren.
Therése Lindgren. Foto: Amanda Parkkinen/SR

Har du passerat 30-årsstrecket känner du kanske inte till henne – frågar du någon yngre så är det högst osannolikt att de inte vet vem hon är. Men Therése Lindgren har viktiga saker att berätta om – och hon gör det på ett öppet och ärligt sätt.

Okej, jag erkänner: jag hade bara en vag aning om vem Therése Lindgren var innan jag lyssnade på hennes sommarprat. En influencer, till utseendet förvirrande lik Isabella Löwengrip, har skrivit böcker om psykisk ohälsa och djurrätt. Men bara en snabb rundfrågning i bekantskapskretsen ger vid handen att de som har barn är mycket väl insatta i fenomenet Therése Lindgren. Hon har över en miljon prenumeranter på sin YouTube-kanal, är medlem i Mensa och driver dessutom ett eget veganskt hudvårdsmärke som rönt stora framgångar hos flickor i yngre tonåren. Jag tittar på några videor och ser Lindgren tillverka egen brun-utan-sol, mäta ph-värdet i sommarstugans vatten tillsammans med sin fästman och tillaga veganska nuggets. Varför har då det blivit så stort bland svenska ungdomar?

Jo, förmodligen för att Therése Lindgren sedan starten varit öppen med den psykiska ohälsa som hon länge lidit av. Hennes sommarprat börjar i psykologens väntrum, dit hon kommit för att börja bringa reda i sin galopperande oro. Lindgren berättar om den ångest som kontrollerar hennes liv: hur hon bosatt sig nära ett stort akutsjukhus för att ha nära ifall olyckan skulle vara framme, hur hon knuffar på både fästmannen och hundarna när de sover för att se om de andas, hur hon är rädd för att kvävas och därför får svårt att äta. Hon har diagnosticerats med både panikångestsyndrom, depression och posttraumatisk stress. Allt detta är en självklar del av Lindgrens bloggande och vloggande, och därmed har hon blivit något av en förebild för unga kvinnor som mår dåligt.

Football news:

Robbie Williams came up with a form for the club from England's underground. To drive for Port Vale, he gave his song to FIFA 2000 for free
Setien about the match with Bayern: the Game will be equal. Barca has something to say
Olmo scored for Atletico. This is his 1st goal for Leipzig in the Champions League
Xavi: Messi needs Barcelona and Barca needs Leo. If he is happy, the club will win more trophies
Ex-referee Andujar Oliver on Saul's fall: there Was a light touch of the goalkeeper, but it was not a penalty
Alfonso Davies: As a child, I adored Messi, and now I will defend against him
Mesut Ozil: you get Disappointed when you know how good you are, but they don't let you out