Sweden

”Det handlar inte om stora höghusområden”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Lars-Erik Lövdén och Marie Thelander Dellhag.
Lars-Erik Lövdén och Marie Thelander Dellhag. Foto: Pressbilder

Det finns en logik i att byggkostnader som till stora delar inte har direkt koppling till boendet utan är till för det offentliga också kan bäras av det allmänna. Det skriver Lars-Erik Lövdén och Marie Thelander Dellhag från bostadsbolaget MKB i en slutreplik.

I en replik till vår debattartikel skriver Larry Söder (KD) att fler utanförskapsområden är det sista Sverige behöver. Som representanter för Malmös största bostadsaktör med ett särskilt ansvar för en sund bostadsmarknad är vi verkligen eniga. Precis som vi skriver i debattartikeln handlar vårt förslag om en finansieringsmodell – inte att bygga stora höghusområden i våra förorter. Läs gärna hela vår artikel igen.

Vi är övertygade om att vårt förslag leder till en sundare bostadsmarknad och kapade kostnader för samhället som helhet. Om kostnaden för mark- och exploatering finansieras av stat och kommun i stället för exploatören – vilket leder till billigare bostäder – kan vi undvika kostnader och problem som annars uppstår på grund av bostadsbrist. Det handlar dels om direkta kostnader kopplade till bostadsbidrag, hemlöshet och otrygga tillfälliga boenden, som dyra akutboenden och liknande. Dels handlar det om kostnader för utebliven tillväxt och skatteintäkter när bostadsbristen innebär att personer väljer bort vissa städer eller regioner.

Football news:

In a non-League match in England, an Alpaca ran onto the field and scared the player
1,000 people will be allowed to attend Milan's first game of the season. The club invited doctors to the match
Barcelona will pay 18 million euros to city for their pupil Eric Garcia
Sutton on Chelsea's worst transfer: there are examples of Torres and Shevchenko, but Kepa is ahead of everyone
Acts Kolisevski: I'm lucky that Ronaldo is now my partner. He is great
Manchester United have no plans to buy a Central defender in this transfer window
Vitaly Kutuzov: Atalanta signed the best deal in Serie A by signing Miranchuk