Sweden

”De höga dödstalen är inte äldrevårdens fel”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den handlingsförlamning som rådde i Sverige vid början av coronapandemin är en upprepning av vad som hände vid tsunamikatastrofen. Vi måste rätta till systemfelen som lett till dessa brister, skriver professor emeritus Sten Lennquist.

Äldrevården har i den politiska debatten hamnat i fokus som den organisation vars brister orsakat, eller i varje fall i hög grad bidragit till, Sveriges höga dödlighet i covid-19. Detta är att flytta fokus från den egentliga orsaken, nämligen bristen på en kraftfull övergripande ledning vid nationell kris.

Sverige har en äldrevård som vi kan vara stolta över och som ligger i topp vid internationella jämförelser. Det finns brister, främst orsakade av svårigheten att få tillräckligt mycket kvalificerad personal som ställer upp på de hårda och inte alltid glamorösa arbetsförhållandena. Det behöver vi lösa med att skapa bättre arbetsförhållanden och rimlig ersättning till den personal som utför det här för oss alla viktiga arbetet. Därför är det positivt att den pågående pandemin påmint om sådana brister och att man tar dem på allvar i debatten.

Football news:

Bulykin on Loko's chances of reaching the Europa League play-offs: it Will be very difficult to do anything
Joao Felix: Atletico are missing Suarez and Costa
Loko didn't know what to do when Red Bull scored first. Naumov about 1:3
Gasperini about Atalanta: we will Go to Amsterdam with a small advantage
Striker Berisha Of Salzburg: We were better than Loko and deserved to win
Pep on city's 1st place in the Champions League group: we played very well in all the matches
Shakhtar defender Vitao on 2:0 with Real Madrid: the main Thing is not to fly too high in the clouds