Sweden

De hjälper gängkriminella att ta språnget bort

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Hittills har 138 unga män fått hjälp att lämna Malmö för att börja ett nytt liv utanför de kriminella nätverken.

Och fler är på väg – aldrig tidigare har Malmös avhopparverksamhet haft så fullt upp.

Anna Kosztovics har varit med sedan starten 2012. Sedan dess har 138 unga män fått hjälp att lämna Malmö för att börja ett nytt liv utanför de kriminella nätverken. Men det görs många "avhopp från avhoppen".

Foto: Johan Nilsson/TT

"Man har status, man är någon och man har pengar. Att lämna det är också en sorg och en förlust", säger Fredrik som arbetar med avhoppare i Malmös konsultationsteam.

Foto: Johan Nilsson/TT

"Det nära samarbetet med polisen är helt avgörande. Och det är jätteviktigt att det är rätt poliser, som vet vad de pratar om. Vi ringer i tid och otid till varandra", säger Anna Kosztovics.

Foto: Johan Nilsson/TT

– Genom att folk får hjälp här så förhindrar vi skjutningar och sprängningar, säger Anna Kosztovics, som varit med ända från starten i Malmö 2012.

De som får hjälp lever i skräck för att bli skjutna. Därför kan det låta paradoxalt att fler vill hoppa av nu, när både skjutningar och sprängdåd blivit färre i Malmö jämfört med när det var som värst. Men förklaringen är enkel, enligt Anna Kosztovics:

Football news:

Mourinho before the match with Chelsea: Tottenham are not afraid of anyone
Guardiola on the schedule: Players lose the joy of football. This is a problem
Solskjaer about Manchester United: We didn't start the Premier League like the others, because of the European Cup and pre-season, which we didn't have
Why is soccer called soccer in the United States (and not only there)? Is it true that this name was invented by the British?
Ole Gunnar Solskjaer: We look at Manchester United through the lens of history. We want to attack and dominate
Koeman on the crisis: We must help Barca in the name of our love for her. We need to think about what's best for the club
Bayer midfielder Bailey named son Leo Cristiano: This has nothing to do with football at all