Sweden

Danskar på väg till begravning stoppades av svensk gränspolis

Förra torsdagen avled Karina Schous mamma, som var bosatt på den danska ön Bornholm i södra Östersjön. I onsdagskväll skulle därför Karinas man och barn ta bilen från Själland i Danmark till Bornholm, där Karina redan befann sig, för att delta i begravningen och hjälpa till att städa ur dödsboet.

Men direktfärjan till Bornholm från Själland var, enligt Karina, fullbokad, så familjen hänvisades till att ta färjan via Ystad i Sverige. Karina och hennes man ringde till gränspolisen i Sverige för att ta reda på vilka regler som gäller för att resa till Bornholm via Sverige.

Enligt regelverket är "personer med trängande familjeskäl" undantagna från det rådande inreseförudet till Sverige. En begravning räknas som ett sådant "trängande familjeskäl". Karinas man och barnen coronatestade sig och de hade även ett intyg från en präst på Bornholm om att de är närstående den avlidne och skulle gå på begravning på Bornholm.

Men på den svenska sidan av Öresund tog det stopp. Gränspolisen i Sverige ifrågasatte den danska familjens syfte med sin resa.

– Gränspolisen trodde helt enkelt inte på dem och började ställa frågor till dem om alla möjliga olika saker. Det var som att han försökte avslöja dem med att ljuga. Till slut fick de bara veta att det här kommer inte hända, säger Karina till TV2 Bornholm.

Den danska familjen tvingades därför vända om och åka tillbaka till Själland. Därifrån tog de istället flyget till Bornholm dagen därpå. Bilen hade de egentligen behövt ha med sig för att städa ur mammans bostad och ta med sig saker hem efter begravningen, förklarar Karina.

Ewa-Gun Westford, presstalesman för polisen i Region Syd, förklarar för TV2 Bornholm att gränspoliserna gör en subjektiv bedömning vid gränsen av vilka som släpps in i landet och vilka som stoppas.

– Det är en subjektiv värdering av en mycket sorglig händelse för dem, som ska på begravning. Men när det handlar om att tolka förordningen, så ska det göras mycket restriktivt, säger hon.

– Gränspolisen gjorde bedömningen att de kunde ta sig till Bornholm på annat sätt än att köra i transit genom Sverige.

Händelsen skapar irritation bland de boende på Bornholm eftersom det är en dansk ö som är starkt beroende av fungerande transporter via Sverige. I och med coronapandemin och det svenska inreseförbudet har ön kommit att bli delvis avskuren från omvärlden.

Imorgon kommer därför Bornholmsfrågan tas upp med den danska regeringen för att se om det går att säkra transporterna till och från ön utan att göra sig beroende av Sverige och svenska myndigheters beslut.

Football news:

Carragher on replacing Salah against Chelsea: I thought it was strange
Liverpool are Interested in Coulibaly
Golovin - the best player of Monaco in February according to the fans
Man City is preparing for Zinchenko a contract for 5 years with a salary of 90 thousand pounds a week (Claret&Hugh)
Salah's agent put an end to the tweet after replacing the player in the 62nd minute of the match with Chelsea
Ozil was carried off on a stretcher in the Fenerbahce match. He may miss at least a month due to injury
Bayern do not intend to buy Coulibaly from Napoli this summer