Sweden

Danska Venstre vill samarbeta med Assad för att få hem araber

Den statliga danska Flykting­nämnden har i flera avgöranden nyligen slagit fast att syrier som tagit sig till Danmark nu säkert kan återvända till delar av hemlandet, som huvudstads­regionen Damaskus.

Tvångsutvisningar stoppas dock för närvarande, bland annat eftersom Danmark skrivit på Europakonventionen där det framgår att man inte får skicka hem personer som riskerar "politisk förföljelse" och annat.

Nu föreslår Venstre att Danmark ska samarbeta direkt med den syriska regeringen under president Bashar al-Assad – för att se till att asylsökare som fått avslag till slut kan repatrieras.

Enligt partiet bör Danmark underteckna ett avtal med Syrien så att de syrierna kan skickas tillbaka till sitt hemland under säkra förhållanden.

– Jag tänker mig ett avtal som som sätter ett ramverk för att skicka tillbaka folk – och vissa garanter för att man ska kunna återvända utan att bli förföljd, säger Venstres invandringspolitiska talesman Mads Fuglede till Jyllandsposten.

Ett alternativ vore att sätta press på EU att ingå ett liknande avtal med Syrien, säger Fuglede.

Venstres förslag är dock kontroversiellt. Danska regeringar har nämligen i många år haft den gemensamma linjen att Assad är en diktator som man inte ska samarbeta med.

– Det skulle sända en helt fel signaler om att vi uppfattar Assad som segerherre i Syrien, säger det socialdemokratiska partiets invandringspolitiska talesman Rasmus Stoklund till Jyllandsposten.

Football news:

Antoine Griezmann: I am happy at Barca. We want to win La Liga as well
Ronald Koeman: This is not Messi's last game for Barca in the Spanish Cup, I hope
Lionel Messi: I lift a special trophy as the captain of a special club. We are happy
Koeman won the Spanish Cup for the seventh time both as a coach and as a Barcelona player
Laporta on Messi at Barca: Leo is the best in the world. I am convinced that he wants to stay
Messi, Pique and Busquets won the Spanish Cup for the 7th time and repeated the record of ex-striker Athletic Gainsa
Messi has scored 9 goals in the Spanish Cup finals. He surpassed Athletic legend Sarra