Sweden

Danska bilister utsätts för stenkastning i Sverige

I måndags gick rikspolisen i Danmark ut med en varning i sociala medier om att danska bilister vid "flera tillfällen" utsatts för stenkastning när de färdats på E65 mellan Malmö och Ystad i Skåne. Motorvägen används flitigt av danskar som färdas mellan Själland och Bornholm, via färjeläget i Ystad.

Enligt danska TV2 är det nu mer än 50 danska bilister som träffats av sten eller metallboltar den senaste månaden. I synnerhet på sträckan mellan Skurup och Ystad. Enligt polisen i Sverige verkar attackerna rikta sig mot just danskar.

– Vi kan se att det nästan bara är danskar som drabbas. Vi har faktiskt bara ett par stycken drabbade svenskar, säger Ewa-Gun Westford, presstalesman för den svenska polisen.

Träffades i huvudet
Flera gånger har bilrutor krossats av stenkastandet. Den allvarligaste incidenten inträffade den 19 maj när en 70-årig dansk bilist träffades av sten i höjd med Marsvinsholm. Stenen gick igenom vindrutan och träffade mannen i vänstra delen av ansiktet.

Stenen orsakade stora tand- och ögonskador på mannen, som efter händelsen opererades i flera timmar. Han är nu utskriven från sjukhuset, men har bestående men efter attacken.

Polisen är förbryllad över hur attackerna går till och om det är en eller flera personer inblandade. Det passerar inga broar över motorvägen vid de ställen där bilarna träffats av sten, så misstanken är att förövaren eller förövarna gömmer sig i diket.

Polishelikopter har satts in för att bevaka E65:an, men hittills utan resultat. I ett meddelande på Facebook uppmanar polisen på Österlen om tips från allmänheten för att få fast stenkastaren eller stenkastarna.

Football news:

The Premier League referees were advised not to award dubious penalties, as on Sterling in the Euro 2020 semi-final
Chelsea offered more than 100 million euros and Marcos Alonso for Lukaku. Inter refused to sell the Belgian
Shomurodov on moving to Roma: I will do everything possible to show my abilities in one of the biggest clubs in the world
Roma bought Shomurodov for 17.5 million euros from Genoa
Monaco bought the midfielder Lyon Lucas for 12 million euros
Aldridge on the new contract of Manchester United and Sulscher: Fans of Liverpool, Chelsea and City are rejoicing
Mbappe will not leave PSG this summer, but he is also not negotiating a new contract (Le Parisien)