Sweden

Damberg: "Gängen har fått växa i decennier"

Gängkriminaliteten har bitit sig fast i Sverige och ser knappast ut att försvinna inom en snar framtid.

Det är bilden som målas upp i P1-morgon i dag, där inrikesminister Mikael Damberg ersatte Stefan Löfven under partiledarintervjun.

Fokus låg på gängkriminaliteten, som bara fortsatt härja i landet. Trots coronasmittan och polisens storsatsning "Rimfrost", som av kritiker anklagats för att vara en kuliss, ökar skjutningarna i landet.

Det polisens satsning lyckades med, enligt statsrådet, var åtminstone att visa att man är offensiv. Han tror också gängmiljöerna försvagats.

– Jag tror att det var många som hade hoppats på att inte minst coronapandemin skulle göra det svårare för de kriminella gängen att få in narkotika, och att det skulle påverka deras verksamhet. Det verkar inte ha gjort det, säger Mikael Damberg till Sveriges Radio.

Enligt Damberg kommer det bli svårt att vända utvecklingen.

Nu har kriminaliteten i Sverige gått så lång att SR-programledaren på allvar undrar om detta är den "nya normalbilden" i Sverige.

Men på det svarar inrikesministern nej. Han tänker inte "acceptera" att normalbilden i Sverige är den brottslighet som nu sker, säger han. Men enkelt tror han alltså inte det kommer bli att få bort den.

– De här gängen har fått växa sig starka i Sverige under decennier. Att tro att yrkeskriminella lägger av med kriminalitet bara för att polisen kraftsamlar under ett antal månader, det tror jag inte är realistiskt.

Regeringen har tagit fram ytterligare en "lösning" på brotten, det så kallade 34-punktsprogrammet mot gängkriminalitet. På detta sätt ska man "trycka tillbaka" gängen, hävdar ministern.

Football news:

Keylor Navas was injured in the game with Atalanta
Pogba is expecting Manchester United to start negotiating a new contract with him after the Europa League. The player is happy at the club
While PSG vs Atalanta – 🤦♂app. It is a complete disappointment from unrealized moments
Real won't buy players if they don't sell anyone. Ceballos and Lunin will return
Jaydon Sancho: I like playing in Borussia. We have extraordinary players
Pashalic scored 12 goals in the season – the best result in his career
Anyone who eats three slices of bread with Nutella will be in stock. Nagelsmann about the lineup for the game against atlético