Sweden

”Dags att säga upp januariavtalet, Sabuni”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas ledare Nyamko Sabuni. Foto: Jessica Gow/TT

Liberalerna bör sluta vara ett stödparti till Socialdemokraterna och i stället driva sin egen politik från en friare position. Det skriver nio liberaler.

Syftet med januariavtalet var att en regering skulle kunna bildas utan någon som helst inverkan av SD eller V. Det var en skriftlig överenskommelse mellan regeringspartierna, Liberalerna och Centerpartiet för att i ett helt låst läge överhuvudtaget kunna få till stånd en regering efter valet 2018.

Förutom ett antal sakpolitiska frågor, var kravet från Liberalerna och Centern också att Vänsterpartiet skulle vara utan inflytande på den politiska inriktningen i svensk politik. Regeringsbildningen skulle då kunna ske utan stöd av SD. Enligt överenskommelsen accepterade Liberalerna och Centern att Stefan Löfven valdes till statsminister för att leda en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Eftersom Liberalerna och Centern inte litade på sittande regerings förmåga att tillgodose deras politiska krav, gjordes en sakpolitisk överenskommelse mellan partierna som skulle följas. Samarbetet gäller budgetår för budgetår så länge som partierna är överens om dess fortsättning, med inriktningen att samarbetet ska löpa hela mandatperioden.

Football news:

Kramaric scored the 74th goal in the Bundesliga, breaking Olic's record among Croats
Suarez has 12 goals in his first 15 games for Atletico - the best start in La Liga for a new club since Ronaldo
16-year-old Small - the youngest player in the history of Everton
Solskjaer on 3-2 with Liverpool: Manchester United won on their own terms. It's a good feeling
Hames scored 10 (3+7) points in Everton's home matches. Away - 0
Suarez scored his 12th goal of the La Liga season. Messi has 11
Miller on the Manchester United defeat: Devastated. There is no second chance in knockout football