Sweden

Dagbok om pandemins ingrepp i tidens gång

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Bengt Berg har sedan debuten 1974 gett ut mer än 40 böcker, ofta i samarbete med konstnärer.
Bengt Berg har sedan debuten 1974 gett ut mer än 40 böcker, ofta i samarbete med konstnärer. Foto: Ekström & Garay

Strindbergs autenticitet, Kafkas litterära verkstad – och en fläkt av Facebook. Bengt Bergs ”Dag för dag. Texter från en särskild tid” skildrar det paradoxala med pandemin: varje dag är den andra lik, samtidigt som det är bråttom, tiden håller på att ta slut. 

I begynnelsen av coronapandemin kunde man läsa rapporter om en plötsligt ökad försäljning av en över 70 år gammal bok: Albert Camus ”Pesten” från 1947. Därefter har det kommit tätt med hänvisningar till denna roman och en och annan nyläsning. Också jag letade fram ett tummat exemplar ur hyllan. Jag skulle tro att det var uppåt 60 år sedan jag läste den men jag minns fortfarande vilket starkt och moraliskt uppfordrande intryck den gjorde. Camus siktade främst till en existentiell problematik men nu var det förstås pestens förlopp som fascinerade, inte minst möjligheten att den plötsligt – som i romanen – kunde ebba ut. Och självfallet aktualiserar också vår aktuella pandemi en moralisk problematik. 

Jag fortsatte med att plocka fram en annan pestberättare: Daniel Defoe med ”Pestens år”, en fiktiv dagbok som i stor detalj beskriver pestens härjningar i London 1665, utgiven 1722. Och så den stora favoriten, Alessandro Manzonis ”De trolovade” från 1827, som berättar om pesten i Milano med omnejd 1630. Det är en magnifik roman som handlar om det unga kärleksparets fantastiska äventyr, deras utsatthet och deras prövningar, innan de äntligen kan få varandra. Pestskildringen kommer långt fram i romanen och den kommer som en chock; plötsligt stannar romanförvecklingarna upp och vi får en detaljerad dag för dag-skildring av pestens förlopp, alltifrån de första enstaka fallen, den inledande förnekelsen, den häftiga utvecklingen, de överfulla sjukhusen, de övergivna barnen, bårbärarna, profitörerna. Manzoni byggde på en samtida detaljerad rapport som han mixar med sin berättelse: kärleksparet dras in och till och med drabbas, men de klarar sig förstås och romanen kan fortsätta på andra sidan pesten. 

Football news:

Gattuso on Granada: If Napoli were killing time like this, we would have been smeared in the press
Dzeko is Roma's top scorer in European competitions. He scored the 29th goal and beat Totti
Mikel Arteta: We got to give them two goals. Would hate to fly out of the Europa League
Milan kicked 18 penalties for the season. This is the best result in the top 5 leagues in Europe
Man City can offer Borussia more than 100 million pounds for Holand and Reina. The club is exploring this possibility (90min)
Ajax have won 11 matches in a row. The last defeat against Atalanta in December
Aubameyang pro 3-2 with Benfica: Arsenal showed character and deserved to win