Sweden

Coop tillbakavisar BLM-anklagelser om brutal misshandel av svart kvinna

Det var i tisdags som Aysha Jones, initiativtagare till Black lives matter Sweden, laddade upp ett videoklipp på Instagram som väckt starka reaktioner i de antirasistiska leden. I videon intervjuar hon en icke namngiven svart kvinna som påstår sig ha blivit misshandlad av butikspersonal på Coop i Orminge i Nacka utanför Stockholm. Händelsen ska ha inträffat i maj 2017, alltså för drygt tre år sedan.

Upprinnelsen till misshandeln ska ha varit att kvinnan avslöjades med att försöka snatta varor från butiken. Hon påstår att hon fördes till ett separat rum där de anställda stod runt henne i en ring medan butikschefen misshandlade henne. Bland annat ska han ha slagit henne i anstiktet så hennes käke slogs sönder.

– Han tog sin högra armbåge, precis här, säger kvinnan i videon och pekar på sin armbåge.

– Han slog mig, såhär, fortsätter hon och viftar i luften med armen.

Efter händelsen fick kvinnan söka vård för sin käkfraktur, påstår hon. Hon säger också att hon polisanmälde Coop för misshandel, men att hennes anmälan lades ned.

Många är upprörda av den svarta kvinnans rörande berättelse och Coops Instagramkonto fylldes under gårdagen av arga kommentarer.

"Står inte ni upp mot detta vet jag inte om jag kommer handla oss er något mer . Har varit kund hos er i 30 år !! Att handla hos ett företag som accepterar våld o rasism är inget jag står bakom . Visa nu vilka ni är Coop !!", kommenterar exempelvis en person.

Flera andra uppmanar till bojkott av livsmedelskedjan.

Fria Tider har talat med Coops presschef Helena Esscher. Hon håller inte med om den beskrivning av händelsen som Black lives matter sprider i sociala medier.

– Det här är en händelse som inträffade för tre år sedan. Eftersom den aktualiserats på nytt håller vi på och återigen gå igenom vad som hände, prata med de inblandade, för att verkligen se vad som har hänt. Vi har en annan bild än den som framkommit här, säger hon.

– Vi tycker det är bra att polisen kom till platsen då när det hände. Det är bra att det är polisen som tittar på det som extern part.

Helena Esscher berättar att Coop polisanmälde kvinnan i maj 2017, men ifrågasätter påståendet om att butikschefen misshandlat kvinnan eller polisanmälts för det.

– Vi har inte fått veta att det gjorts en polisanmälan mot oss eller mot butikschefen. Vad det beror på, om den lades ned eller om det aldrig gjordes någon, det vet inte vi. Det kan inte vi få information om, utan det är den som gjort anmälan som kan få information om det, säger hon.

I övrigt vill inte Coop kommentera händelsen, utan kommer vid ett senare tillfälle gå ut med ett uttalande i sociala medier apropå händelsen i maj 2017.

– Vi får återkomma med det. Eftersom det är tre år sedan måste vi på nytt rekapitulera vad det var som hände, säger Helena Esscher.

Football news:

Barcelona's Interest in Isak Increased after Koeman's appointment. Larsson has a high opinion of the player (Mundo Seportivo)
Manuel Pellegrini: When you play against Real Madrid and var, it's too much
PSV and Porto are Interested in Barcelona midfielder PUC. He doesn't want to leave the club
Puyol about Barcelona: If we want to win the championship, we need to perform very well
Schalke sacked Wagner. The team has not won the Bundesliga since January
Iacini on 3:4 with Inter: Even a draw would be an unfair result, given how many chances Fiorentina created
Ramos Pro 3:2 with Betis: the Referee tried his best and didn't do anything intentionally