Sweden

CHOCKEN: Rasifierade på Expo får lägsta lönen – 28% lägre än vita kollegor

Expo säger sig belysa olika typer av diskriminering och rasism – däribland ojämlik lönesättning på arbetsmarknaden. Men när det kommer till den egna lönelistan visar det sig att egna rasifierade medarbetare får hela 28% mindre i lön än deras helsvenska kollegor.

Det är den nystartade sajten NyaRiks som publicerar hela lönelistan. Lönerna blev offentliga i samband med en överklagan om korttidsstöd för Expos medarbetare Jonathan Leman. Samnytt har tagit del av listan och märkt att de så kallade rasifierade medarbetarna har den lägsta lönen i den påstått antirasistiska organisationen – som i sin tur finansieras framförallt genom statliga bidrag.

I den annars helvita redaktionen finns bara två personer med utländskt klingande namn. Av tabellen nedan som gäller heltidsanställda framgår att dessa två har i genomsnitt 28% lägre lön än deras vita kamrater – och ligger i botten av löneligan på Expo:

Samtidigt säger sig Expo belysa bland annat just ojämlikheten på arbetsmarknaden för personer med en annan hudfärg eller ursprung i ett annat land.

Samnytt har sökt Expo och flera företrädare för organisationen med frågor om maktstrukturer och lönesättningen på Expo. I skrivande stund har dock den antirasistiska publikationen inte återkommit med något svar.

LÄS ÄVEN: Expos utbildning om högerextremism har nobbats av rättsväsendet

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Football news:

Carragher on Wijnaldum's words about Liverpool: He wanted more money, but the club refused. This is football
Dietmar Hamann: Sancho is the best winger in the world. I expect that he will become a star at Old Trafford
Kane will miss the match Tottenham - Man City in the 1st round of the Premier League. He was given a rest
The new hero of Argentina is keeper Emiliano Martinez. At 16, he left for Arsenal to save his family from debts
Borussia has not received an official offer for Holand from Chelsea
Milan's priority is the extension of Kessie. The club offers 5 million euros a year and bonuses, the midfielder wants 6 million
Bayern are Interested in Anthony from Ajax and Gakpo from PSV. The first one costs 32 million euros, the second-25-30 million