Sweden

Chefen för gränspolisen: ”har stor förståelse” för att utvisade begår brott

Nyligen inleddes en hungerstrejk bland migranter på anstalten Storboda i Rosersberg i norr om Stockholm. Där sitter brottslingar som avtjänat sitt fängelsestraff i avvaktan på utvisning samt migranter som fått avslag på asylansökan men som är för våldsamma för att ha på Migrationsverkets förvar eller anförtro vistelse i frihet under anmälningsplikt.

Migranterna är missnöjda med att det drar ut på tiden att verkställa utvisningarna och menar att de borde slippa sitta inspärrade under tiden och i stället få vistas fritt i det svenska samhället. Orsakerna till dröjsmål är flera, inte sällan att migranterna själva obstruerar men det senaste året också restriktioner i hemländerna relaterade till covid-epidemin.

Gör allt för att de utvisade ”inte ska må dåligt”

Magnus Jonsson är ställföreträdande kriminalvårdschef på anstalten och bedyrar för statstelevisionens reporter att man gör allt som står i anstaltsledningens makt för att ingen av de intagna ”mår dåligt”. För den som ändå gör det står ett läkarteam redo att rycka in, berättar Jonsson

– Ovissheten och att behöva sitta och vänta är jobbig, förklarar han.

Gränspolischefen: ”Jag har stor förståelse”

Och han får medhåll från gränspolisens tillförordnade högsta chef Natalya Carlsson, som själv kommit som migrant till Sverige. I en kommentar till SVT som är bekymrade över de hungerstrejkandes situation säger hon sig ”givetvis ha stor förståelse” för att de intagna agerar som de gör.

Skulle de strejkande få igenom sina krav och släppas ut i samhället i avvaktan på verkställelse av utvisningen, då undrar statsreportern om de i så fall får tillräckliga ekonomiska bidrag eller om de är ”statslösa och rättslösa”. Gränspolischefen menar att det lutar åt det senare och ser risker med att bidragen inte är frikostigare än vad de är idag.

– Man har inte många rättigheter i samhället. Givetvis kan det bidra till att personerna faller i brottslighet. Det är det som gör att skuggsamhället växer i Sverige, förklarar hon på bruten svenska.

Har tidigare uttryckt sig på liknande sätt

I juni publicerade Dagens Nyheter en artikel om familjer från Afghanistan som fått avslag på sina asylansökningar men inte frivilligt vill återvända hem och därför hamnat i ett slags limbo i Sverige. Migrationsverket har också fattat beslut om att inga beslut om utvisning till Afghanistan längre ska verkställas.

Natalya Carlsson uttryckte sig även då på liknande sätt om den rättslöshet och de svårigheter som hon menar att de här personerna lever med och den risk det innebär att de börjar begå brott.

– Det är väldigt få rättigheter som personer med lagakraftvunna beslut om utvisning har i det svenska samhället. De legala möjligheterna är stängda för att försörja sig vilket kan leda till att vissa tar sig till svartarbete eller kriminalitet. De personerna kan bli utsatta för brott och dra sig för att kontakta polisen. Det är väldigt viktigt att vi tänker på att de personerna kan hamna i ett skuggsamhälle och bli väldigt utsatta, vilket är väldigt allvarligt.

Älskar andra kulturer

I sin profil på Linkedin skriver Natalya Carlsson att hon ”älskar att lära sig nya kulturer”. Hon har tidigare bland annat arbetat som gruppchef på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Football news:

Klopp on the debut of young Bradley and Gordon for Liverpool: The surprise is that they can play the full 90 minutes. I am happy for them
Inzaghi on 3:1 with Fiorentina: I am happy with the reaction to the conceded goal. Inter had to suffer for the first half hour
FIFA will hold an online summit. On September 30, FIFA addressed its member associations and representatives of players, clubs, leagues and confederations to discuss changes in the calendar of International matches. Many football experts have agreed that the calendar of International matches should be reformed and improved. It is reported that the online summit, which will discuss related issues, will be held on September 30. The technical advisory groups that will present their ideas at the summit were created under the leadership of former Arsenal coach Arsene Wenger and former US women's national team coach Jill Ellis. It is noted that fans from all over the world will also take part in the discussion
Ferdinand on Rüdiger: He became the best central defender of the Premier League under Tuchel. Lampard did not appreciate him
The police could not find fans who racially insulted ex - Southampton player Yankevits
I am not a victim of racism. I'm black and proud. Menyan responded to the insults of Juventus fans
Phil Jones will be in the Manchester United squad for the game against West Ham. He has not played since January 2020