Sweden

"Censur": Lamotte avstängd från Facebook

Journalisten Joakim Lamotte är en av de mest populära figurerna på svenska Facebook, där han har över en kvarts miljon följare.

Men efter att ha granskat ett brutalt förnedringsrån fick han sitt konto spärrat i ett dygn – med hänvisning till att han brutit mot "communityreglerna".

Fallet handlade om en man i Boliden som rånades och samtidigt tvingades bära hundkoppel, för att sedan få ett finger avskuret av rånarna. Lamotte skriver att han, eftersom filmmaterialet var så brutalt, valde att "täcka över de delar som visar när mannen blir av med fingret".

"Trots det plockades reportaget bort och jag förhindrades att göra nya inlägg i 24 timmar. Jag överklagade beslutet med hänvisning till sammanhang, kontext och vikten av journalistisk granskning av missförhållanden i samhället. Men det spelade ingen roll", skriver Joakim Lamotte i ett nytt inlägg.

Journalisten uppger att han inte kan "dra någon annan slutsats än att det finns personer med makt som anser att vissa politiskt känsliga ämnen inte bör granskas av oberoende journalister".

Joakim Lamotte nämner att justitieminister Morgan Johansson (S) häromåret hade möte med Facebook och andra it-jättar för att pressa dem att öka censuren av sådant material som regeringen inte tycker om.

"Uppenbarligen har Morgan Johansson lyckats med sin föresats", konstaterar Lamotte.

Han fortsätter:

"Att oberoende journalister censureras på det är viset är ett hot mot demokratin och yttrandefriheten. När sådant sker undrar jag om vi lever i Sverige eller i Nordkorea? Och varför står vår regering bara upp för yttrandefrihet när det gäller vissa journalister? Den här utvecklingen måste få ett stopp."

Football news:

How will you remember Maradona? Let's share warm memories, stories from your childhood and how much you admired Diego
Barcelona Twitter: Thank you for everything, Diego
Real Madrid: Maradona-an icon of millions of fans, one of the greatest in the history of football
Ukraine was awarded a 0:3 defeat in the game with Switzerland. Because of this, the team is relegated from the top division of the League of Nations
Romario: Maradona's Game delighted Argentina and delighted all of us. He was the best I've ever seen
Napoli on Maradona's death: Forever 💙 goodbye, Diego
Zlatan Ibrahimovic: I miss the Swedish national team. Those who are not bored have already finished their career. I'm not there yet