Sweden

"Censur": Lamotte avstängd från Facebook

Journalisten Joakim Lamotte är en av de mest populära figurerna på svenska Facebook, där han har över en kvarts miljon följare.

Men efter att ha granskat ett brutalt förnedringsrån fick han sitt konto spärrat i ett dygn – med hänvisning till att han brutit mot "communityreglerna".

Fallet handlade om en man i Boliden som rånades och samtidigt tvingades bära hundkoppel, för att sedan få ett finger avskuret av rånarna. Lamotte skriver att han, eftersom filmmaterialet var så brutalt, valde att "täcka över de delar som visar när mannen blir av med fingret".

"Trots det plockades reportaget bort och jag förhindrades att göra nya inlägg i 24 timmar. Jag överklagade beslutet med hänvisning till sammanhang, kontext och vikten av journalistisk granskning av missförhållanden i samhället. Men det spelade ingen roll", skriver Joakim Lamotte i ett nytt inlägg.

Journalisten uppger att han inte kan "dra någon annan slutsats än att det finns personer med makt som anser att vissa politiskt känsliga ämnen inte bör granskas av oberoende journalister".

Joakim Lamotte nämner att justitieminister Morgan Johansson (S) häromåret hade möte med Facebook och andra it-jättar för att pressa dem att öka censuren av sådant material som regeringen inte tycker om.

"Uppenbarligen har Morgan Johansson lyckats med sin föresats", konstaterar Lamotte.

Han fortsätter:

"Att oberoende journalister censureras på det är viset är ett hot mot demokratin och yttrandefriheten. När sådant sker undrar jag om vi lever i Sverige eller i Nordkorea? Och varför står vår regering bara upp för yttrandefrihet när det gäller vissa journalister? Den här utvecklingen måste få ett stopp."

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude