Sweden

Cementkrisen växer: Åkerier varslar personal

Efter att regeringen sett till att Cementa inte tillåts fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland har larmen om följderna avlöst varandra. Nu är det åkeribranschen där man kommer bli tvungna att varsla personal.

Efter beskedet från Mark- och miljööverdomstolen om att man avvisar Cementas ansökan om att fortsätta verksamheten i Slite visade branschorganisationen Byggföretagens konsekvensanalys att upp mot 280 000 jobb hotas när byggstarter för bostäder och stora infrastrukturprojekt riskerar att stoppas. På det har företag och branschföreträdare sedan domen nästan dagligen varnat för konsekvenserna.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna och Miljöpartiet bakom cementkrisen

Nu är det åkerinäringen som blir tvungna att ta till varselåtgärder.

– Vi har sökt fackförbundet Transport för att inleda förhandling om varsel. Vi är snart inne i augusti och sedan är det drygt två månader att agera på så det finns ingen tid att spilla, säger Greger Strömqvist, vd på logistikbolaget Mantum, till SvD.

70-80 anställda

En stor del av logistikbolagets verksamhet går ut på att transportera byggmaterial i form av förproducerade moduler för kunder som använder cement. Storleken som hotet innebär för bolaget kräver enligt Strömqvist omfattande åtgärder för att skydda verksamheten ifall krisen växer och blir långvarig.

– Jag bedömer att vi får inleda förhandling om 70–80 av våra totalt 150 anställda i första vändan innan vi vet mer. Jag tycker att det är alldeles för dålig kommunikation om vad det faktiskt är som vi står inför och vad det kommer innebära för svenska företag, säger Greger Strömqvist.

LÄS ÄVEN: Cementkrisen leder till massarbetslöshet

Han anser att oron som nu sprids i flera branscher borde fungera som en väckarklocka för politikerna att det är dags att ta frågan på allvar.

Football news:

Ronaldo, please, can you stop? It would make my day off. Cristiano was photographed with a boy at the entrance to the Manchester United base
Savich about the referee in the game with Athletic: It's not normal to show 15 cards for every word. Felix had no intention of touching anyone
Tim Sherwood: It will be difficult for Werner at Chelsea. He must show Tuchel that he has more than just good press
Klattenburg on Klopp: He does not know how to lose. When things went wrong, he began to get annoyed
Guardiola on the City fans after 0:0: I feel guilty at a bad game. I will be grateful even if 85 people come
Arteta about the series Ted Lasso: It gives a different perspective - you can look at things from different sides
Marca dashes evaluated the game of Suarez and Felix in the match with Athletic