Sweden

Carl Bildt trampar snett om Israel

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Twittrande med konsekvenser.
Twittrande med konsekvenser. Foto: Yvonne Åsell

Carl Bildt har ett långt engagemang i pro-palestinsk riktning. Men konflikter gentemot Israel, som aktualiserades i veckan, minskar möjligheterna för Sverige att behålla en konstruktiv dialog med regionens bägge parter, skriver gästen Daniel Schatz.

Tidigare utrikesminister Carl Bildt uttryckte förra veckan överraskning över att Israel erbjudit grannlandet Libanon hjälp efter explosionen i Beirut. ”Det enda uppmuntrande i denna katastrof i Libanon är att till och med Israel har varit snabba med att erbjuda humanitärt bistånd”, skrev han på Twitter (4/8). Kommentaren kritiserades eftersom Israel varit bland de första länderna att erbjuda katastrofhjälp. Landets Sverigeambassadör, Ilan Ben-Dov, kontrade: ”Det speglar besattheten av Israel. Indien, Haiti, Turkiet, Nepal är bara några av de länder som Israel har utökat sin hjälp till i tider av nöd”.

I en replik i Expressen motiverar Bildt sin tweet med att länderna knappast har en historia av samförstånd, samtidigt som han menar han är utsatt för en propagandakampanj och liknar den israeliska diplomatin vid den kinesiska, byggd på snedvridningar.

Football news:

Acts Kolisevski: I'm lucky that Ronaldo is now my partner. He is great
Manchester United have no plans to buy a Central defender in this transfer window
Vitaly Kutuzov: Atalanta signed the best deal in Serie A by signing Miranchuk
Klopp did not like the applause on the Liverpool bench after the removal of Christensen
Barcelona and Wolverhampton can agree to transfer Semedu for 30 million euros plus bonuses
Cesc Fabregas: Mane is the best player in the Premier League
Benzema played his 350th game for Real Madrid in La Liga