Sweden

”Cancerpatienter låses fast i sjukskrivning”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Foto: Patrik Österberg/TT

Att behålla ett systemfel som låser cancerpatienter i sjukskrivning är till skada för både individen och samhället, skriver flera debattörer.

Allt fler lever allt längre efter en cancer. Nya behandlingar ger bättre och bättre resultat och förlänger överlevnaden men är ofta mycket krävande för patienten. Samtidigt kan patienter som behandlas under långa perioder ha dagar eller veckor där de kan och vill arbeta helt eller delvis. Ett försöksprojekt med så kallad flexibel sjukskrivning i Västra Götalandsregionen 2015–2016 visade att det betyder mycket för tillfrisknandet, självkänslan och livskvaliteten att utifrån sin varierande förmåga kunna ha kvar en fot i arbetslivet.

Regionala cancercentrum (RCC) i samverkan har påvisat fördelarna med en sådan sjukskrivningsform för den statliga utredare som i våras la fram sitt slutbetänkande till regeringen, ”En sjukförsäkring anpassad efter individen” (SOU 2020:26). Vi är därför kritiska till att utredaren i sina förslag, med hänvisning till Försäkringskassans uppföljning av försöksprojektet, avvisat möjligheten att föreslå försäkringsförmånen ”flexibel sjukskrivning för personer i cancerbehandling”.

Football news:

Barcelona are concerned about the shape of the Target. The club believes that he did not work enough on vacation
Laporte was supported by van Dyck: Sorry, bro. No joy, even though we are rivals
Lautaro Martinez: Messi is the best in the world. He is always one step ahead of the rest
The Atletico stadium was painted pink as part of the campaign to fight breast cancer
Frank Lampard: nothing comes easy in the Champions League. This is a great platform to learn new things
Ronaldo was not included in the Juve bid for the match against Dynamo Kyiv
Bruno on the role of captain: I didn't expect it. Tomorrow it's not about me, it's about the team. Everyone should be a leader