Sweden

Brittisk skådespelare kritiserar vänsterns identitetspolitik: ”De är de riktiga rasisterna”

Den brittiska skådespelaren Laurence Fox – i Sverige främst känd från den populära polisserien Kommissarie Lewis – har den senaste tiden uppmärksammats för sin kritik mot den så kallade ”woke”-kulturen inom den politiska vänstern. Att vara ”woke” innebär att man härleder alla samhällsproblem till sexism, rasism och ett påstått patriarkat.

I en podcast har Laurence Fox, 41, sagt att han vägrar att dejta kvinnor under 35 just för att de är ”woke” – vilket nu upprör många av vänsterns anhängare som anklagar skådespelaren för att sprida åsikter som är ”anti-woke” – och hävdar att det skulle vara farligt. Det rapporterar Daily Mail.

Att vara ”woke” kan på svenska översättas till att vara politiskt medveten enligt vänsterns definition. I vänsterkretsar innebär denna medvetenhet att man lägger skulden för det mesta som är dåligt i samhället på företeelser som sexism, rasism och ett påstådda patriarkala strurkturer.

Trött på att bli kallad rasist

I Talk Radio säger Laurence Fox även att privilegiet för vita människor egentligen inte alls existerar. Han säger att han och andra är trötta på att bli kallade ”rasist” av personer som de hjälper till att försörja.

– Ni måste komma ihåg att vad de anklagar er för är vad de själva är. Det är därför jag står upp emot dem – för de är allt som de anklagar er för, säger Laurence Fox.

–  De mest medvetna är rasister i grunden. De ser hudfärg överallt. Deras identitetspolitik är otroligt rasistisk.

Vänsterkvinnor provocerade

Fox uttalande har provocerat fram reaktioner från många kvinnor som tillhör den vänsterpolitiska medvetenhetskulturen. I en artikel med rubriken ”Den farliga ökningen av anti-medvetna män” som publicerats på nätmagasinet Refinery 29 skriver journalisten Vicky Spratt att Fox ”legitimerar hat och polarisering”.

Men de som egentligen sprider hat är de så kallade medvetna kvinnorna, menar Fox i ett antal inlägg på Twitter. Han hänvisar bland annat till ett inlägg där en vänsterkvinna skriver att Fox ”ser ut och låter som en nyonanerad penis” – för att han inte vill dejta kvinnor som henne själv.

”Sluta bevisa min poäng!”, replikerar Fox.

Football news:

Two substitute players played for Tuapse. The PFL confirmed the participation of players not included in the application
Jurgen Klopp: Arteta is an exceptional coach. Arsenal have a good balance between defence and attack
The Prosecutor's office of Perugia suspended the investigation of the Suarez exam due to leaks in the media
The rebuilding of the Union stadium by fans is a Berlin legend. Helped other people's fans, worked on December 30 in the cold, the watchman was 80 years old
Candreva moved to Sampdoria. He was presented with a video where he serves Cuagliarella in a restaurant
Aouar agreed to move to Arsenal (Telefoot)
Akhmat will sign Russian midfielder Montpellier Aduev