Sweden

Brå förklarar majoritet invandrare i våldtäktsfall: ”Högre anmälningsbenägenhet”

Brottsförebyggande rådet (Brå) har kommenterat den uppmärksammade rapporten ”Swedish rape offenders — a latent class analysis” där det framgick att invandrare ligger bakom de flesta våldtäkterna i Sverige. Enligt Brå beror det på att anmälningsbenägenheten är högre när gärningsmannen är mer främmande.

I slutet av februari uppmärksammade Samnytt som första media rapporten som tagits fram av en forskargrupp vid Lunds universitet. Enligt forskarna begicks 60 procent av våldtäkterna mellan år 2000 och 2015 av invandrare som antingen är födda i ett annat land eller har minst en förälder född i ett annat land. Omkring 40 procent av de dömda våldtäktsmännen visade sig vara utlandsfödda.

LÄS ÄVEN: Invandrare begår flest våldtäkter – nu räds forskarna bakom rapporten repressalier

Aftonbladet har tagit kontakt med Brå för att få deras utlåtande om rapporten. I en artikel om rapporten som är placerad bakom betalvägg berättar Stina Holmberg, forskningsråd hos Brå, att den överväldigande majoriteten invandrare i statistiken beror på att offren har en högre benägenhet att anmäla om det är en gärningsperson ”man känner sig mer främmande för”.

– Det kan vara så att man är mer benägen att anmäla något man blivit utsatt för, om brottet utförts av någon man känner sig mer främmande för, och som har låg social status, säger Holmberg.

Brå: ”Beter sig inte som svenska kvinnor”

Vidare förklarar Holmberg överrepresentationen av invandrare med att de kan komma från en kultur ”där kvinnorna inte beter sig som svenska kvinnor” vilket kan tolkas som att de vill ha sex.

– Det är också tänkbart att invandrare begår mer våldtäkter, utifrån att de kan komma från en kultur där kvinnorna inte beter sig som svenska kvinnor. De får inte festa och dricka alkohol till exempel, och då kan en del killar tolka det som att tjejer som gör det underförstått har sagt ja till sex, berättar Holmberg.

LÄS ÄVEN: Sverige i våldtäktstopp i världen – sjätte värsta landet för kvinnor

Football news:

4 years ago, three bombs exploded near the Borussia bus: Bartra was wounded, and Tuchel then quarreled with the management
Manchester United want to sign Varane in the summer. The player is estimated at 60 million pounds, but the club wants to reduce the amount
Borussia Dortmund most often in the top 5 leagues in Europe attracts players under 21 years of age to matches. Barcelona-the leader in La Liga
Posner on Euro 2020: I always support the French national team for obvious reasons
Julian Nagelsmann: There have been no negotiations with Bayern and there will be no negotiations. I have a contract with Leipzig until 2023
Pep Guardiola: My Barca players were bloody murderers. If they could score eight, they did it
Michel Salgado: Ronaldo is the greatest player. This fat guy was better than Messi and Ronaldinho