Sweden

Bokförläggare sålde "fel" litteratur – då stängde Swedbank hans konton

En morgon när Daniel Friberg skulle logga in på sitt bankkonto i Swedbank fungerade det plötsligt inte. Istället för att bli inloggad fick han upp det kryptiska felmeddelandet "Disabled" på skärmen.

När han sökte runt på nätet fick han se historier om hur den S-märkta banken trakasserade kunder som hade uttryckt stöd för SD eller annars hade konservativa åsikter, så han fattade snabbt misstankar om att avstängningen kunde ha något att göra med innehållet i de böcker som han ger ut via sitt bokförlag.

Förlaget, Arktos, säljer bland annat "Tillsammans är vi svaga", en S-kritisk satirbok om Sverige med en flinande Göran Persson (S) på omslaget, och böcker av den brittiske filosofen Roger Scruton, som av Aftonbladets S-märkta ledarsida har stämplats som "Åkessons favoritfilosof".

Dagen därpå ringde han upp Swedbank, som inte var särskilt hjälpsam eftersom Friberg inte kunde identifiera sig via vare sig bankdosan eller sin personliga kod.

– Fel personnummer eller fel personkod. Tryck personnummer eller organisationsnummer, tio siffror, löd felmeddelandet i luren när han försökte identifiera sig.

Istället blev Daniel Friberg, som är svensk men bor med fru och barn i Polen, uppmanad att resa till Sverige och gå in på ett Swedbank-kontor för att ta reda på varför han inte kunde logga in. Ett alternativ som inte var särskilt lockande då hans fru väntade barn och han inte ville resa till Sverige och lämna henne ensam. Till slut gick banken med på att skicka ett brev till honom på hans folkbokföringsadress i Polen.

Någon vecka senare, bland bokbeställningar och frågor om kommande böcker, låg ett brev från Swedbank i Fribergs brevlåda.

I brevet, som var fullt med stavfel och felaktiga särskrivningar och undertecknat av Swedbanks "Kontors Chef Lena Hökegård", förklarade banken att Daniels Fribergs bankkonton sagts upp. Anledningen till avstängningen var, enligt Swedbank, att de inte "erhållit tillfredsställande svar på våra frågor om kundkännedom".

Swedbank åberopar i brevet lagen om åtgärder mot penningtvätt och terrorism för att stänga kontona. Samma lag och samma standardformulering har använts som grund för att neka Swebbtv att öppna bankkonton och för att stänga såväl Fria Tiders som Fria Tiders ägares personliga bankkonton i Swedbank.

SwebbTV nekas bankkonto: "Stöd i penningtvättslagen"

När Daniel Friberg ringde upp Swedbank för att fråga vad det var för frågor han förväntades svara på för att de skulle öppna hans konto igen var de inte alls tillmötesgående. Istället för att låta Friberg besvarade de kundkännedoms­frågor som man påstod sig ha ställt envisades Swedbank med att kontot skulle förbli stängt.

– De vägrade berätta vilka frågorna var. Istället fick jag veta att uppsägningen kvarstod, med den ihopljugna förklaringen att de skulle ha skickat ett brev till mig med sina frågor, men inte fått svar.

Sedan dess har livet varit krångligare för Daniel Friberg. Sedan uppsägningen trädde i kraft 2019 har han inte kunnat betala räkningar via bankgirot och inte längre kunnat legitimera sig med bank-ID. Ett jätteproblem eftersom Skatteverkets E-legitimation, som normalt fungerar som ett alternativ till bank-ID för den som inte har något bankkonto, bara erbjuds den som är folkbokförd i Sverige.

Trots att Friberg var korrekt skriven på sin polska adress när Swedbank ställde sina kundkännedoms­frågor skickade Swedbank aldrig sina frågor dit, utan nöjde sig med att skicka dem till en gammal adress och spärrade därefter kontot.

– Detta var ett år efter att jag skrivit mig på min nya adress utomlands som var allmänt tillgänglig via folkbokföringen. De försökte alltså aldrig nå mig på min verkliga adress innan de sade upp kontot, säger Daniel Friberg.

Däremot skickade Swedbank sitt beslut om uppsägning till rätt adress.

Fria Tider söker Swedbanks styrelseordförande Göran Persson (S) för en kommentar.

Football news:

Jurgen Klopp: Liverpool will benefit from the Champions League, I hope. Let's go through Leipzig - we can become more confident
Laporta meets with Koeman and Barcelona players
Go pick cotton. Lille midfielder Renato Sanches was subjected to racist abuse in the French Cup match against Gazelek Ajaccio
Mestalla one on one with nature: without fans the stands at the Valencia stadium are overgrown with grass 🌿
Guardiola on the end of the series: Sometimes you need to lose to understand how difficult it is to win 21 times in a row
Manchester United surprised by the pressure. They also stopped Gundogan (sacrificing the density in the support area), but KDB could bring City back into the game
Real Madrid director Butragueno on Atletico player's hand: It's a penalty. We were again unlucky with referee Hernandez