Sweden

Blir SD som dom andra?

#AdSplashOverlayWindow { display: none; }

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Sverigedemokraterna som i helgen har landsdagar i Örebro.

I fredags kom Demoskopmätningen som indikerade att SD kan vara Sveriges största parti, och under sina landsdagar har partistyrelsen lagt en rad förslag som gör partiet mer vattenkammat.

Det verkställande utskottet föreslår ett ja till dubbla medborgarskap och backar även i frågan om en striktare aborträtt. Man stryker skrivningarna om att människan har en "nedärvd essens". De formulerar också om jämställdhetspolitiken, och i principprogrammet föreslår man nu att man ska säga att kärnfamiljen oftast har bäst grundförutsättningar att ge barnen en stabil och trygg uppväxtmiljö. Partiet vill också tillåta homosexuella att adoptera, en fråga som länge har varit en stridsfråga inom Sverigedemokraterna.

Håller partiet på att göra en ideologisk resa? Eller är Jimmie Åkessons omsvängning mest maktspel, i stil med Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund, som har kallats Sveriges Frank Underwood från serien House of Cards?

Ledarsidans Lydia Wålsten och Olof Ehrenkrona diskuterar med Markus Uvell, opinionsanalytiker på Nordic PA, tidigare vd på Demoskop och Sverigechef på Kreab och en av de personer som har intresserat sig länge för SD:s tillväxt och Andreas Ericson, konsult på Springtime/Intellecta.

Football news:

Gasperini about the 1/4 final of the Champions League: the Match with Juventus is an imitation of the games with PSG
Courtois played 18 dry games in the La Liga season. Real's record is one game away
Real Madrid won the 8th victory in a row and does not miss 5 matches
There was hardly any contact, and even outside the penalty area. Ex-member of Barca's Board of Directors about real's penalty
Benzema – the first La Liga player to score and assist in all months
The referee of the match real-Alaves injured his ankle and was replaced at half-time
Jamie Carragher: Manchester United should think about the goalkeeping position. De Gea will not return to his former level