Sweden

Björn Söder (SD) kräver svar om bankernas avstängningar

Det är inte bara IT-jättarna som stängt av användare godtyckligt baserat på politiska orsaker. Även banker har nu börjat stänga av konton som innehas av oppositionella och regimkritiker. Nu reagerar SD:s riksdagsledamot Björn Söder.

Nyligen rapporterade Samnytt att Swedbank, vars styrelseordförande är socialdemokraten Göran Persson, stängt av Fria Tiders bankkonto. De hänvisade då till ”bristande kundkännedom” trots att Widar Nord varit kund där i 20 år. Då man inte heller tvättar pengar eller finansierar terrorism – och kan bevisa detta – finns ingen laglig möjlighet för banker att neka konton med hänvisning till bristande kundkännedom.

Liknande behandling fick nyligen SwebbTV som nu nekas att öppna bankkonto hos en svensk storbank, trots att de enligt lag har rätt till bankkonto. Enligt Mikael Willgert, SwebbTV:s VD, har storbanken som fattat beslutet uppgett att de stöder sitt agerande på penningtvättslagen. – Men det kan vara så att det finns politiska motiv, säger Mikael Willgert till Fria Tider.

Nu reagerar Björn Söder (SD) på bankernas agerande. Han uttalade sig i senaste programmet av Kommuniké, ett program som kan ses här, där han talade om att det kan krävas nya regleringar för bankerna för att hindra deras diskriminering. Nu lyfter han även frågan i Riksdagen genom en så kallad ”enkel fråga” till finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

I kölvattnet av techjättarnas nedsläckningar på de sociala plattformarna av konservativa politiker och röster för att hindra dessa att nå ut, har bankerna börjat vidta likande åtgärder för att stoppa oppositionella och regimkritiker från att öppna bankkonton. Vissa banker har även stängt ned konton. Detta trots, precis som i fallen med techjättarnas inskränkningar av yttrandefriheten, att personer och företag håller sig inom lagen.

Bankerna använder sig av olika ursäkter, som att man vill hindra penningtvätt och att man ska ha god kundkännedom, men det är uppenbart att dessa argument i flertal fall är rena svepskäl till att försöka stoppa människor och företag från att bedriva opinionsbildande verksamhet. Situationen med både techjättarnas och bankernas ageranden börjar allt mer påminna om samhällen som vi brukar känna igen från totalitära och odemokratiska länder, främmande från vårt Sverige. [..]

Det är uppenbart att yttrandefriheten och demokratin i Sverige nu är allvarligt utsatt från olika håll och det pågår ett intensivt arbete för att tysta oliktänkande. Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Per Bolund: Vad gör statsrådet för att säkra att EU:s bankdirektiv efterlevs och att inte bankerna tillåts göra politiska överväganden för att hindra kunder på politisk grund?

Normalt sett ska svar inkomma inom en vecka. Björn Söder har även tagit upp IT-jättarnas censur med regeringen när han för några dagar sedan ställde ytterligare en enkel fråga kallad ”Åtgärder mot techjättarnas inskränkningar i yttrandefriheten”.

Football news:

Manchester United are ready to consider offers for De Gea and Martial. Henderson wants to leave if the Spaniard stays
Carlos Bianchi: Messi is still able to dribble the whole team in some games. He is unique, like Ronaldo and Zlatan
The real world is waiting for the Youngster's progress in the Arsenal. In Madrid, they are counting on him
Pep about the calendar: This is not an excuse, but a privilege. The Premier League is challenging us and we must accept it
Messi is more open to getting to stay in the bars than ever before. He does not like the rumors about PSG
Goal Mbappe bars named best in the first match 1/8 finals of the Champions League, ball Fat - 3rd
Tuchel pro 1:3 with PSG from Manchester United in the Champions League: The worst defeat in my career. I felt like I was in the dark two days after the game