Sweden

Beställningsmord gick snett, fel personer sköts ihjäl – nu döms Sveriges ”El Patron” till livstid

29-årige Salam Shebani, i kriminella kretsar känd som ”El Patron” efter den colombianske knarkkungen Pablo Escobar, döms till livstids fängelse för anstiftan av mord, anstiftan av försök till mord och grov penningtvätt. I två fall sköts genom förväxling andra personer till döds i stället för de tilltänkta målen.

Salam har varit en profil i Malmös invandrarkriminella gängmiljöer en längre tid. Efter mordet i Rosengård försvann han utomlands men kunde gripas i Spanien och utlämnas till Sverige. Han har tidigare åtalats för en annan dödsskjutning.

Den nu aktuella domen innefattar även ett annat beställt mord som också det gick fel. Den man som skulle avrättas överlevde. Däremot dog annan man som träffades av gärningsmannens kulor.

Salam döms i det fallet för anstiftan av försök till mord på den man som skulle mördas men klarade sig men frias från anstiftan av mord på den man som i stället sköts ihjäl eftersom Salam inte beställt något mord på honom.

Salam döms även för grov penningtvätt. Påföljden blir livstids fängelse. Han är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, dopningsbrott, vapenbrott och flera trafikbrott. Salams försvar under rättegången har kostat skattebetalarna drygt 3,5 miljoner kronor i advokatarvoden.

Samtidigt döms 28-årige Sayed El-Moghrabi medhjälp till det ena mordet. Påföljden blir 8 år och 6 månaders fängelse. Han är tidigare dömd för bland annat förberedelse till mord, flera narkotikabrott, grovt vapenbrott, våldsamt motstånd, och flera trafikbrott. Kostnaden för skattebetalarna för Sayeds försvar uppgår till drygt 1,8 miljoner kronor i advokatarvoden.

27-årige Ahmad El-Moghrabi stod också åtalad för medhjälp till samma mord men frikänns då rätten inte anser att bevisningen räcker fullt ut. Han sitter dock fortsatt häktad i avvaktan på rättegång för andra grova brott. Han är tidigare dömd för bland annat grovt vållande till kroppsskada, flera narkotikabrott, vapenbrott, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, skadegörelse, hemfridsbrott, rån, övergrepp i rättssak, försök till rån och flera trafikbrott. Kostnaderna för skattebetalarna för Ahmads försvar uppgår till drygt 2,3 miljoner kronor i advokatarvoden.

Ingen av de gärningspersoner som utförde morden mot betalning har hittills kunnat identifieras och ställas inför rätta.

Football news:

Lloris on Giroud and Mbappe: The story has made more noise outside the team than inside
Chic scored from the center of the field! As a child, he got stronger after the fak to his father (before he sobbed right on the field), and now he works with a mental coach
Arsenal want to extend Nketiah's contract. Forward of Interest to Bayer Leverkusen and West Ham
Roberto Donadoni: Ronaldo scores a lot, but Messi is more important. In terms of technique, he is on a different level
Joel Glazer: Debt has never stopped Manchester United from signing players. Planning transfers
Lev before the game with France: I am calm, because Germany did what they wanted in the last 14 days
Skrinjar-player of the match Poland - Slovakia. Inter defender scored the winning goal