Sweden

Beskedet: Särskilda råd för äldre tas bort

Socialminister Lena Hallengren (S) inleder pressträffen med att konstatera att våren och sommaren inte har varit lik någon annan.

– Vissa har drabbats hårdare än andra. Det handlar framför allt om personer över 70 år och andra riskgrupper, säger Hallengren.

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat att äldre och andra riskgrupper ska omfattas av samma rekommendationer som alla andra.

– I grunden innebär det att alla i Sverige får samma ansvar att skydda varandra, säger Hallengren.

– Vardagen kan fortfarande inte vara som innan pandemin. Men det finns flera sätt att leva, och inte bara överleva, säger Hallengren.

De skärpta lokala rekommendationer som nyligen införts i Uppsala kommer fortsatt att gälla.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson berättar att det fortfarande finns en ökad smittspridning i landet. Men att trycket på sjukvården är på betydligt lägre nivå än tidigare.

– En viktig anledning till det är att äldre och andra har tagit ett enormt stort ansvar i den här pandemin, säger han.

Redan i början av april införde Folkhälsomyndigheten allmänna råd för att motverka smittspridningen i Sverige. Då råddes bland annat 70-plussare att begränsa sina fysiskt nära kontakter i möjligaste mån.

– Vi kan se i våra analyser att detta har följts väldigt bra. Det är inte rimligt att en grupp ska bära det här stora ansvaret, säger Carlson.

Vidare berättar han att de psykiska konsekvenserna är betydande för de som hållit sig isolerade och och risken för att det förvärras blir större om de förlängs.

Samtidigt har stödlinjen även rapporterat om ökade samtal från folk som upplever att de inte har något att lära sig av längre.

– Med hänvisning till detta och att smittspridningen är relativt låg trots att den ökar så vill vi nu istället lyfta allas ansvar för att stjäva smittspridningen.

Han betonar att det fortfarande är en större risk att drabbas av allvarlig sjukdom om man är äldre.

– Därför måste man göra en egen bedömning av vilka risker man är beredd att utsätta sig för, säger Carlson.

Texten uppdateras.

Football news:

Manchester City reached the 1/8 final of the Champions League
The world says goodbye to Maradona. Even the English forgot about the Hand of God and recognized the greatness of the legend
Mourinho bought the Hamon Region for 500 pounds. He promised this if the defender does not beat Mahrez
River paid tribute to Maradona. Diego played for the club's superclasico Rivals
Unknown stories about Diego: as a child, there was not enough food for the whole family, my mother skipped dinner, at the first job I poisoned cockroaches
Pele on Maradona's death: I lost a great friend and the world is a legend
Due to Maradona's death, Boca juniors' playoff game in the Copa Libertadores was postponed for a week