Sweden

Barn rånar barn i Köping

Barn som rånar andra barn blir allt vanligare i Sverige och är nu inte ett fenomen som bara drabbat storstäderna. Vid åttatiden på lördagskvällen blev en 12-årig pojke rånad utanför en matbutik i Gamla stan i Köping. Enligt anmälaren ska fyra personer ha deltagit i rånet.

Pojken blev bestulen på diverse personliga tillhörigheter, uppger polisen utan att gå in i detalj på vad som stals. Enligt Magazin24 påträffades tre av rånarna strax efter händelsen på en parkeringsplats i närheten. De hade gömt stöldgodset i en väska under en bil.

LÄS ÄVEN: Barn pantade burkar och köpte godis – misshandlades och rånades

Polisen är förtegen om de unga rånarna men uppger att man gav dem skjuts hem efter kontroll. De tre gripna var alla i 14-års åldern.

– Det är anmärkningsvärt med deras låga ålder. Pojkarna är minderåriga och kördes hem. Jag vill inte gå in på närmare detaljer på grund av deras ålder, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen, till Aftonbladet.

Det finns inga uppgifter om att vapen använts vid rånet. Den 12-åriga pojken uppges inte ha skadats fysiskt. Hur han mår idag framgår inte av rapporteringen.

LÄS ÄVEN: Rånvåg mot barn – föräldrar hittade 13-åring ihopkrupen i buskarna: ”Han bara grät”

”Stor skillnad mellan att begå ett rån och att snatta en choklad”

I september förra året dokumenterades under operation Rimfrost 80 barn i åldrarna 8 till 14 år som begått allvarliga brott bara i Polisens region syd.

– Det är beklämmande att så här unga människor finns ute ofta sen kväll och hittar på sån här jävelskap, kommenterade Stefan Sinteus, polismästare i Malmö, till P4 Malmöhus.

Han påpekar att det är stor skillnad mellan att begå ett rån och att snatta en chokladkaka i en affär. De som börjar med rån riskerar övergå till betydligt värre saker.

– Det är ingångsbrotten för att så småningom sälja narkotika för någon annans räkning, eller helt enkelt förvara ett vapen, bli transportör eller springpojke, säger Sintéus.

Sinteus menar att det är viktigt att ta dessa brott på allvar och tillägger att: ”Det är sådana brott som vi måste prioritera”.

Football news:

Cavani has returned to training and is likely to play against Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus played Rugby against the Port. Only Ronaldo and Chiesa can make a difference in this squad
Neymar: I posted how I was recovering from my injury, and I didn't get any messages saying, Wow, what a professional. No
Ole Gunnar Solscher: The work of the judges is very difficult and without additional pressure. We have to make their decisions
Joan Laporta: I'm sure Messi won't stay at Barca if I don't win the election. He gives the club 30% of revenue
Trent had idolized Gerrard since he was a kid, and he was in a fairy tale: he got Steven's care and the captain's armband. The story of a great relationship
Hazard's recovery from the injury is delayed. He probably won't play against Atletico on March 7