Sweden

Baka veganskt – så gör du klassikerna växtbaserade

Recept: Mattias Kristiansson.
Recept: Mattias Kristiansson. Foto: Simon Bajada

Det finns inget som säger att man måste avstå från fikabröd och efterrätter för att man vill äta veganskt. Här är några riktiga klassiker gjorda på enbart växtbaserade ingredienser.

Kanelbullar

40 bullar

Deg

Fyllning

Dekoration

1. Smält margarinet i en kastrull. Häll ner mjölken och låt bli fingervarmt. Tillsätt kardemumman.
2. Smula ner jästen i en bunke. Häll på den ljumma vätskan och blanda så att jästen löser sig. Rör ner yoghurt, sirap, salt och mjöl till en hyfsat lös, men inte för klibbig, deg.
3. Knåda i maskin 10 minuter. Täck över bunken och låt jäsa i 1 timme. Rör samman fyllningen under tiden.
4. Kavla ut degen till en stor rektangel. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda skivor.
5. Lägg skivorna med snittytan nedåt i pappersformar på bakplåtar. Täck med bakduk och låt jäsa i 1 timme.
6. Värm ugnen till 250 grader.
7. Pensla bullarna med mjölk och strö över pärlsocker. Grädda i ugnen 10–12 minuter. Pensla dem med sockerlag (koka 1 dl socker och 1/2 dl vatten) om du vill ha dem extra glansiga.

Ballerinakex

25 kex

Deg

Fyllning

1. Mixa ihop margarin, socker, mjöl och vaniljsocker till ärtstora bitar i en matberedare. Häll ner vattnet och mixa snabbt ihop.
2. Dela degen i två bitar. Arbeta snabbt ihop den ena delen på arbetsbordet. Plasta in och låt vila i kylskåpet minst 30 minuter.
3. Arbeta in kakaon i den andra degbiten. När du har en smidig deg plastar du in även den och låter vila minst 30 minuter i kylen.
4. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Kavla ut chokladdegen till ca 3 mm tjocklek. Ta ut rundlar om ca 6 cm och lägg på plåt med bakplåtspapper. Kavla ut den naturella degen likadant. Ta ut ett hål i mitten med kakmått, kork eller tyll. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda kakorna 8–10 minuter tills de börjar få färg i kanterna. Ta ut och låt svalna helt.
7. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Blanda ner nötkrämen och smält ihop. Låt stelna till lagom fast konsistens i kylskåpet.
8. Spritsa en klick nougatfyllning på varje chokladkaka. Lägg på en ljus kaka och tryck till lätt.

Brownie

Variera gärna smaksättningen – istället för att ha bananer och valnötter kan du klicka sylt över smeten. Eller grädda browniesmeten bara som den är.

10 bitar

1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, ca 20x25 cm, med bakplåtspapper.
2. Smält margarinet i en kastrull. Rör ner mjölken. Blanda socker, vetemjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt i en bunke. Vispa ner lite smörblandning i taget tills du har en smet utan klumpar.
3. Vänd ner bananer och valnötter i smeten. Skrapa ner smeten i formen och grädda i ugnen 25–30 minuter. Den ska fortfarande vara lite kladdig när du tar ut den. Låt svalna helt innan du skär den i bitar.

Fransk pärontarte

8–12 bitar

Fyllning

1. Nyp ihop samtliga ingredienser utom vattnet till degen för hand eller kör i matberedare. Tillsätt lite vatten om det behövs till en smidig deg. Plasta in den och låt vila i kylen 30 minuter.
2. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 24 cm i diameter, eller en avlång form, med degen. Grädda pajskalet 8–10 minuter eller tills det fått fin färg.
3. Mixa ihop mandelmassa, margarin, grädde, mjöl och majsstärkelse till en kräm. Bred ut den i det förgräddade, avsvalnade pajskalet.
4. Skala, halvera och kärna ur päronen. Skär dem i tunna skivor och lägg över fyllningen. Strö över mandelflagor och grädda pajen 40¬–45 minuter tills den har fått fin färg.
5. Låt pajen svalna. Pudra ev över florsocker före servering.

Pavlova

Välj frukt och bär till dekoration efter säsong.

6 bitar

Till servering

1. Sätt ugnen på 100 grader. Rita en cirkel, 20 cm i diameter, på ett bakplåtspapper och lägg på en plåt.
2. Vispa kikärtsspadet fluffigt med en elvisp. Vispa ner lite socker i taget. Vispa sedan ner vaniljsocker och pressad citron och fortsätt vispa tills du har en fast, blank marängsmet.
3. Klicka och bred ut smeten i cirkeln på bakplåtspappret.
4. Grädda marängen i 2 timmar. Stäng av ugnen och låt pavlovan svalna i ugnen utan att öppna luckan.
5. Vispa grädden fast och fluffig och söta den med flor- och vaniljsocker. Klicka ut över pavlovan. Dekorera med fruktköttet från passionsfrukterna samt frukt i bitar, bär och nötter.

Recepten är hämtade ur ”Baka veganskt” av Mattias Kristiansson, foto Simon Bajada. Bokförlaget Semic.

Football news:

Salzburg scored 8 goals in the Austrian League match. Game with Lokomotiv on Tuesday
Juve have not won any of their three Serie A matches without Ronaldo
Scott Micromini: Pogba is misunderstood. This is an amazing player, his failures fanned
Andrea Pirlo: Ronaldo is an additional advantage, but Juve must play their own football without him
Inzaghi on the draw with Juve: we Could have won if Benevento had been smarter on the counterattack
Milner about VAR: We need a serious discussion. I feel that I have cooled down to the game in its current state
Flick about 3:1 with Stuttgart: we Understand that for such a game we will not get awards for beauty, but Bayern achieves results