Sweden

Attendo krossade corona med munskydd – men FHM vägrar ändra sig

Fler krav kommer nu på att Folkhälsomyndigheten ska ändra sina riktlinjer så att även hemtjänstpersonal måste bära munskydd, rapporterar TV4 Nyheterna.

Detta eftersom asymptomatiska smittbärare kan sprida coronaviruset till brukare.

– Helt rätt. Detta är något vi har eftersökt länge och i brist på nationella riktlinjer har vi infört det själva. Det borde vara en självklarhet, säger Attendos vd Martin Tivéus till TV4 Nyheterna.

Hemtjänstleverantören rentav bröt mot lagen genom att använda sig av icke CE-märkta munskydd för att stoppa spridningen av covid-19, uppger Dagens PS.

Men då fick man ned smittan med hela 96 procent.

– Vi på Attendo sätter alltid människoliv före en CE-märkning. Och inte minst eftersom det rörde sig om munskydd som vi visste kunde rädda liv, trots avsaknaden av korrekt märkning på förpackningen. Det var ett medvetet val även om det innebar att det inte följde regelverket, säger Martin Tivéus till tidningen.

Men Folkhälsomyndigheten vägrar ändra sina riktlinjer. Johan Struwe, medicinskt sakkunnig på myndigheten, hävdar i TV4 att bevisen för att det hjälper är "i princip obefintliga".

Football news:

Pogba is expecting Manchester United to start negotiating a new contract with him after the Europa League. The player is happy at the club
While PSG vs Atalanta – 🤦♂app. It is a complete disappointment from unrealized moments
Real won't buy players if they don't sell anyone. Ceballos and Lunin will return
Jaydon Sancho: I like playing in Borussia. We have extraordinary players
Pashalic scored 12 goals in the season – the best result in his career
Anyone who eats three slices of bread with Nutella will be in stock. Nagelsmann about the lineup for the game against atlético
Ødegård prematurely returned to the real world of rental Sociedade