Sweden

Arne Johnsson ger allt som visar sig ett värde

Arne Johnsson, född 1950, har gett ut 15 diktsamlingar. Han bor och verkar i Lindesberg där han även arbetar som bibliotekarie.
Arne Johnsson, född 1950, har gett ut 15 diktsamlingar. Han bor och verkar i Lindesberg där han även arbetar som bibliotekarie. Foto: Arne Johnsson

På ytan skildrar ”Zoetrop” en resa, men platsen är inte det viktiga. I stället formar sig dikten till en idé om hur allt det som omger oss kan ges samma vikt. Henrik Sahl Johansson har läst Arne Johnssons nya diktsamling.

Nirstedt
Foto: Nirstedt

Det finns en scen i Xavier de Maistres tankebok ”Nattlig resa i min kammare” från 1825 som i ett slag ramar in storstadens tilltagande betydelse för litteraturen. Bokens officer (som likt i föregångaren ”Resa i mitt rum” företar en fantasifull färd i sin vindskupa) sticker ut huvudet i Turinnatten och får syn på hur en folksamling strömmar ut från en teater. Förbluffad noterar han att ingen tycks rikta blicken uppåt mot hans lilla fönster och de gnistrande stjärnorna där ovan. Det moderna livets myller har fångat deras intresse – till och med han själv har blivit en främling!

Jag kommer att tänka på de Maistre när jag läser Arne Johnssons resedikt ”Zoetrop”, vars blick präglas av samma distanserade men sinnliga närvaro. Det är en dikt som radarlikt sveper över ett antal städer, namnlösa men igenkännbara, vars livsmyller och detaljrikedom är av det slaget att de knappt går att skilja från varandra. Att separera är heller inte viktigt – vad Arne Johnsson beskriver är ett tillstånd, ett sätt att se, snarare än minnet av en viss stad.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude