Sweden

”Arbetsförmedlingens ansvar ändras inte”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Arbetsförmedlingen har en avgörande samhällsfunktion att fylla nu under krisen och när vi ska jobba oss ur den. Inget i det ansvaret förändras i och med det reformeringsarbete som nu pågår, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i en replik.

Coronapandemin har fått allvarliga konsekvenser för jobb och företag, både i Sverige och globalt. Vi har aldrig sett så höga varsel som i våras. Långtidsarbetslösheten stiger och ungdomar har fått det svårare att ta sina första steg på arbetsmarknaden. Regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna har förlängt viktiga krisåtgärder för att rädda jobb och företag, så som möjligheten till korttidsarbete och olika former av stöd till drabbade företag. För att stärka trygghet och möjlighet till omställning för dem som ändå drabbas av arbetslöshet har vi sett till att fler omfattas av a-kassan och medel har tillförts för arbetsmarknadspolitiska åtgärder och tusentals ytterligare utbildningsplatser i hela landet. Utvecklingen är fortfarande osäker men Ulla Andersson och Ali Esbati kan vara trygga med att vi fortsätter att göra det som krävs för att så långt som möjligt rädda svenska jobb och företag och minska effekterna för den som blir av med arbetet (SvD Debatt 17/1).

Att människor fortsätter vara aktiva, söker de jobb som finns och på olika sätt stärker sin ställning på arbetsmarknaden är otroligt viktigt i detta läge. Det finns fortfarande lediga jobb att söka. Pandemin har blixtbelyst behoven av kvalificerad personal inom vård och omsorg. Kompetensbehoven är fortsatt stora i flera branscher. Det sker också spännande nyetableringar även i dessa tider – innovativa satsningar på ny teknik som kommer behövas för en nödvändig grön omställning och för att säkra Sveriges ställning i den internationella konkurrensen. Kombinationen av företag som har kraft att anställa, en effektiv arbetsmarknadspolitik och ett välutbyggt utbildningssystem kommer vara nyckeln när vi startar om.

Football news:

Tuchel-Werner: Timo, you play on the right. You've been playing left for a quarter of an hour. Don't you understand?
Liverpool are 7 points behind the Champions League zone, 8 points behind the lost ones
Neymar can play against Barcelona for about 30 minutes
Benfica offers Diego Costa a 2-year contract with a salary of 3 million euros per year
Thierry Henry: Pep is obsessed with tactics. He sees and wants to change so many things that it can be a problem
Cavani is close to an agreement with Boca Juniors. He wants to leave Manchester United in the summer
There are only 6 coaches in the world with a positive balance against Pep. The leader of the rating-Sulscher