Sweden

Ansvariga ministrar efter Estonia gömmer sig för media

Ingen av de ministrar som tog avgörande utredningsbeslut efter Estonia-katastrofen vill idag svara på frågor från media. Bland de som gjort sig oanträffbara finns Carl Bildt (M), Ingvar Carlsson (S), Göran Persson (S), Ines Uusman (S) och Mona Sahiln (S).

Efter de för den Estoniautredningen besvärande uppgifterna om ett stort hål i det förlista fartygets skrov som indikerar att något annat inträfffade som fick fartyget att sjunka än att bogvisiret lossnade, som varit den officiella förklaringen, har det som tidigare avfärdats som konspirationsteorier, exempelvis en sammanstödning med en ubåt, förvandlats till mer troliga scenarion.

Men ingen av de högt uppsatta politiker som tog beslut om att inte bärga vraket, utfärda dykförbud och lade förslag om att dölja hela platsen i betong går nu att nå för en kommentar. Inte heller den nuvarande regeringen vill ge några kommentarer utöver ett knapphändigt pressmeddelande om att Sverige, Finland och Estland ska utvärdera de nya uppgifterna.

Spekulationerna kring vad som egenligen hände den där septembernatten 1994 då 852 människor drunknade har varit många. Ett flertal experter har avfärdat att ett fartyg som Estonia skulle kunna sjunka så snabbt bara genom att ta in vatten på bildäck via ett trasigt bogvisir. Men svar på de frågor som fått nya aktualitet efter att ett filmteam nu avslöjat att skrovet har ett fyra meter stort hål låter vänta på sig.

Football news:

Zidane is about 2:3 against Shakhtar: I'm sorry for the Real Madrid players, they didn't deserve it
Marko Nikolic: With Salzburg, the last 20-25 minutes were covid football. The chances were at both clubs
⚒ Shakhtar drove Real Madrid for a whole half, shot three - and did it! But before leaving, I lost 10 people
Luka Modric: Real Madrid didn't match the Champions League level in the first half. After Shakhtar's goal, we Gave up
Loko snatched a draw in Austria: started briskly, failed and saved. Lisakovich made his debut in the Champions League and immediately scored the most important
Lokomotiv has 1 win, 2 draws and 3 losses in the opening matches in the Champions League group
Meshcheryakov on a 2:2 draw with Salzburg: Lokomotiv started with points, we will continue to work